Bedbodem


Ligcomfort, en daarmee de nachtrust, is afhankelijk van de wijze waarop je lichaam ‘s nachts wordt ondersteund. Neem daarom alle tijd om een goed bed uit te zoeken. Het gaat hierbij om de meest optimale combinatie van bedbodem en matras; die moeten op elkaar én jezelf persoonlijk zijn afgestemd.bedbodem

Ruim assortiment

Bedbodemfabrikanten bieden een ruim assortiment: van spiraal- tot lattenbodem, van boxspring tot waterbed. Er zijn vlakke, gebogen en verstelbare varianten met veel of minder veerkracht, met goede of minder goede ventilerende eigenschappen. Al met al een heel gepuzzel. Ons advies is dan ook: overleg met meerdere slaapvoorlichters en let daarbij op de volgende punten:

  1. zoek een bedbodem die uw matras gelijkmatig ondersteunt,
    2. die een aangename vering biedt,
    3. én die goed ventileert.

Kies doordacht

Kiezen uit het enorme aanbod is niet makkelijk. De verschillen én varianten zijn legio; óók qua prijs. Wie op zoek gaat naar de meest eenvoudige en goedkoopste bedbodem komt waarschijnlijk uit bij planken of hardboard. Maar dergelijke matrasdragers bieden nauwelijks comfort of ventilatiemogelijkheden en hebben geen veerkracht. Voor ligcomfort en de levensduur van de matras is dit dan ook een slechte keuze. Spiraal- en lattenbodems daarentegen zijn een meer verantwoorde keuze. En zeg nu eerlijk: een goed bed is toch belangrijker dan een mooi bed? Bezuinig daarom eerder op de bedombouw dan op bedbodem of matras.

Spiraalbodem

Hebben we het over een spiraalbodem dan hebben we het níet over een zogenaamde staaldraadmat: een net van gevlochten of gepuntlaste staaldraden met vrij grote gaten, dat met trekveren aan een frame vastzit. De staaldraadmat ventileert goed, maar veert minder en is daarom minder geschikt voor intensief gebruik. De spiraalbodem daarentegen, is dat wél. De essentie van de spiraalbodem is door de jaren heen onveranderd gebleven. Het gaat om een netwerk van zo’n 400 stalen spiraalveren in een stalen frame. De kwaliteit staat en valt met de trekkracht van de veren en het aantal jaren dat de veren in dezelfde constante vorm gespannen blijven en aldus een blijvend elastische ondergrond bieden. Een spiraalbodem wordt alleen ingedrukt op die plaatsen waar bijvoorbeeld heupen en schouders druk uitoefenen. Veren in de lengterichting – gespannen van hoofd naar voeteneinde – bieden meestal extra ondersteuning in het midden. Dwarsgespannen spiralen hebben doorgaans iets meer veerkracht. Twee pluspunten: een spiraalbodem bestaat voor het grootste deel uit lucht, zodat de ventilatie vrijwel 100% is. Iets waar het matras beslist baat bij heeft. Een ander punt is dat het gebruikte materiaal (doorgaans ijzererts) bij uitstek geschikt is voor recycling.

Lattenbodem

Een andere populaire bedbodem is de lattenbodem. Zo’n bedbodem bestaat uit een aantal flexibel verende latten; recht, gebogen of kantelbaar. Toegepaste materialen zijn vooral (beuken)hout, kunststof en soms metaal. Het grootste verschil tussen de diverse lattenbodems zit in de manier waarop de latten bevestigd zijn: bijvoorbeeld vast aan twee leggers, los op twee latten tegen de zijkant van het ledikant, of opgehangen in flexibele (rubberen) houders zodat elke lat een individueel veersysteem heeft. Latten die elk afzonderlijk kunnen kantelen, kunnen het lichaam uiteraard in alle posities optimaal ondersteunen. Het ophangsysteem moet altijd het juiste evenwicht bieden tussen een stevige ondersteuning en comfortabele soepelheid. Het is belangrijk dat de latten over de volle breedte (dus ook aan de randen) kunnen veren of overliggend zijn. Anders ontstaat zeker bij de lits-jumeaux uitvoeringen een harde middenzone.

lattenbodem

You may also like

LEAVE A COMMENT

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl