Hoe lang doe je met een kuub haardhout?
Het is buiten koud. Dat betekent dat de verwarming flink hoog wordt aangedraaid om binnenshuis van een aangename temperatuur te genieten. Dit betekent echter ook dat de gaskosten flink zullen stijgen. Daarom zijn er tegenwoordig steeds meer mensen die op zoek gaan naar een duurzaam alternatief. Op hout stoken is daar één van. Een houtkachel beschikt over enorm veel voordelen ten opzichte gaskachel of centrale verwarming op elektriciteit. Daarnaast speelt hout een belangrijke rol in de energietransitie. We weten immers allemaal dat fossiele brandstoffen uitgeput raken. Over enige tijd kunnen we onze woningen niet meer verwarmen met gas. Er moet een oplossing komen. Alhoewel haardhout nog steeds gezien wordt als fossiele brandstof is deze een stuk interessanter dan aardgas. Haardhout raakt voorlopig nog niet op en wordt als CO2 neutraal beschouwd. Wanneer je beschikt over een houtkachel, kan je een woning op energiebewuste wijze verwarmen. Haardhout kopen: wat kost dit? En Hoe lang doe je bijvoorbeeld met een kuub haardhout?
Een kuub haardhout: te weinig of toch niet?
Meestal zien we dat haardhout per kuub wordt verkocht. Om te bepalen hoeveel rendement je kunt behalen door een gaskachel te gebruiken, is het belangrijk dat je weet hoe lang je precies met een kuub doet. Gemiddeld kost een kuub haardhout tussen de 50 a 65 euro. Maar hoe lang doe je daar dan mee? Dit is uiteraard afhankelijk van je eigen verbruik. Hoe vaak stook je de kachel op? Zijn de wintermaanden heel koud of genieten we van zacht weer? Bij slecht geïsoleerde woningen gaat er soms wel 15 kuub per jaar doorheen, terwijl een goed geïsoleerde woning voldoende heeft aan 7,5 kuub. Daarbij komt ook kijken of de gaskachel voor recreatief vermaak wordt gebruikt of dagelijks opgestookt wordt. Hou daarom een jaar lang bij hoeveel hout je daadwerkelijk verbruikt. Zo kan je eenvoudig het rendement bepalen.
Zuinig stoken met haardhout
Natuurlijk zijn er genoeg manieren om te besparen op de stookkosten met een houtkachel. Dit kan het rendement drastisch verhogen, waardoor je veel geld bespaart zonder in te leveren op het wooncomfort. Zuinig stoken met een houtkachel doe je zo:
- Onderzoek de verschillende geschikte houtsoorten. Het ene houtsoort is goedkoper dan het ander. Daarnaast beschikken ze allemaal over andere kwaliteiten. Wanneer je een woning binnen zeer korte tijd wilt verwarmen kan elzenhout kopen bijvoorbeeld een goed alternatief zijn. Dit hout staat bekend door zijn mooie vlammenspel en snelle verbranding.
- Stook de houtkachel gedurende de dag continu op. Wanneer deze dreigt uit te gaan, kost het veel aanmaakhout om deze weer op gang te brengen. Aangezien aanmaakhout relatief duur is, kan je zo veel geld besparen.
- Koop extra veel hout in de zomer. Vaak strooien aanbieders dan met hoge kortingen en leuke acties, waardoor je voor weinig geld haardhout op de kop kunt tikken. Wanneer je over voldoende opbergruimte beschikt is dit een prima manier om geld te besparen.
- Stoken je buren ook op hout? Vraag dan of jullie gezamenlijk een aankoop kunnen verrichten. Je bent dikwijls goedkoper uit als je hout in grote hoeveelheden aanschaft.
Comments are closed here.