Hoe maak je de perfecte ribeye?


Je kunt een ribeye op verschillende manieren bereiden. Maar het belangrijkste is de kerntemperatuur ribeye. Deze zorgt voor een lekker malse smaak. Je kunt ervoor kiezen om dit op de barbecue te maken. Een ideale kerntemperatuur op de barbecue is zo’n 45-48 graden celsius. Dit gaat dan om het midden van het vlees. Wil je juist een doorbakken ribeye dan kun je een kerntemperatuur van 70 graden celsius aanhouden. Maar je kunt het ook in de oven bereiden. Afhankelijk van het model moet je de oven maximaal voorverwarmen op 80 graden celsius. 

Wanneer je hem in de pan wil bakken dan zul je hem in de gaten moeten houden. Zorg dat je een half uur van tevoren het vlees er al uitlegt. Vervolgens bak je hem op hoog vuur 1 minuut aan beiden kanten. Daarna ga je het vuur lager zetten en neem je voor beide kanten nog eens 3 minuten. En om het meest lekker resultaat te halen kun je hem 2 minuten in aluminiumfolie laten rusten.

Het belang van een goede kerntemperatuur

Een goede kerntemperatuur is cruciaal voor de juiste bereiding van het vlees. Je kunt dit meten met bijvoorbeeld een vleesthermometer. Het is het verstandigst om dit midden in het vlees te doen. Als je hem in de pan gaat bakken is het belangrijk om je aan de precieze instructies te houden. Wanneer je dit niet doet kan de temperatuur veel te hoog worden en dan krijg je een doorbakken variant. Wanneer je het rustig wil laten garen raden wij het gebruik van een oven aan. Deze temperatuur is constant als je de oven goed voorverwarmd hebt. Maar je zou hem ook langzaam kunnen bakken op een barbecue. Let dan wel op dat je de kolen in de gaten houd. Of als je op gas werkt dat je het vuur minimaal laat branden. De meeste gas barbecues halen een temperatuur van 250-300 wat veel te hoog is.

Wat is een sous vide ribeye?

Een sous vide ribeye is een vacuümverpakte variant van deze steak. Je kunt hem dus via vacuümgaren bereiden in bijvoorbeeld een oven. Hierdoor wordt het vlees beetgaar op alle punten. Het zal gaan proeven alsof je in een echt restaurant aan het dineren bent. Je hebt hier wel een goede oven voor nodig. 

De ideale kerntemperatuur zit tussen de 50 en 70 graden. Wanneer je van rood vlees houdt dan is 50 graden de max. Wil je hem lekker mals dan kies je voor maximaal 60 graden. En als je van doorbakken houd kun je hem tot 70 graden doorbakken. De sous vide bereiding  zorgt dat er geen enkel stukje smaak verdwijnt van dit heerlijke stuk vlees. Alles wordt namelijk in de zak als het ware terug geduwd naar het vlees. Daarom smaakt dit ook veel beter als een normale bereiding. In 1960 werd deze methode al geïntroduceerd. Maar toen was het nog geen groot succes. Pas vanaf 1975 is dit een gerecht wat op de kaart staat van restaurants.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl