badkamer kraan

kraan


Waren badkamers vroeger vooral wit en leken ze op elkaar, vandaag de dag richten we de badkamer steeds meer naar onze eigen smaak in. Zo vraagt een moderne wastafel om een strakke eengreepskraan mengkraan. En bij een nostalgisch ingerichte badkamer past z

Kraan

o’n kraan met robuuste kruisknoppen juist prachtig.

Steeds vaker kiest men voor een kraan die qua stijl is afgestemd op de rest van de

badkamer. Messing en chroom, in zowel hoogglans als mat, blijven toonaangevend. Eenvoudig, luxueus, strak, stijlvol of klassiek. Er zijn enorm veel modellen en uitvoeringen te krijgen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bicolormodellen. Een messing kraan met een goudkleurig accent.

 

Besparing

Diverse fabrikanten brengen mengkranen uit die de mogelijkheid bieden om te besparen op energie en water. Bij alle kranen op wastafels en fonteintjes kan de uitstroomhoeveelheid overigens eenvoudig worden gereduceerd met behulp van hoekstopregelkraantjes. Bij enkele merken zijn de thermostaatkranen voorzien van een extra knop waarmee de hoeveelheid uitstromend water wordt gereduceerd. Pas als men de knop indrukt, wordt deze blokkade 

opgeheven. Er is ook een handdouche verkrijgbaar met een ingebouwde waterdimmer. Daarmee kan de waterhoeveelheid traploos worden geregeld tussen vijftig en honderd procent.

Ook zijn er eengreeps kranen die standaard slechts de helft van de totale waterhoeveelheid leveren. Pas als men de hendel omhoog beweegt, levert de kraan de volle waterstraal. Bij sommige kranen laat de hendel zich niet vastzetten op een stand die meer dan vijf liter water per minuut levert. Wil men méér water, dan moet men de hendel blijven vasthouden.

Kraanmechaniek

Kijkend naar het bedieningsmechaniek onderscheiden we drie soorten. Eéngreepskranen, tweegreepskranen en thermostaatkranen. Bij ééngreepskranen kan de water- temperatuur en de waterhoeveelheid met één hand worden geregeld, door de greep naar links, rechts, boven en beneden te bewegen. Bij de traditionele tweegreepskranen moet de juiste watertemperatuur gemengd worden door aan de twee knoppen te draaien. Thermostaatkranen zijn vooral erg handig in douche en bad. Je stelt vooraf de temperatuur en de hoeveelheid van het water in.

Bij het opendraaien van de kraan heeft u direct de juiste temperatuur. Dit bespaart energie, tijd en water.

Kraanhuis

Het kraanhuis, de body, is het meest vitale deel van de kraan. Die is, afhankelijk van de vormgeving, groot, klein, grof, fragiel, strak of bol. In de body wordt het mengmechanisme opgenomen, een geavanceerd stukje technologie. Voor het mengen worden diverse systemen toegepast, afhankelijk van het fabrikaat. Wij onderscheiden hierin: patronen of cartouches, afdichtingen met keramische schijven en kogelconstructies. Zo’n body kan worden gedemonteerd voor eventuele reparaties (vaak veroorzaakt door kalkaanslag of verontreinigingen van het leidingwater).

Uitloop

De uitloop van een wastafelkraan moet een zodanige vorm hebben dat u gemakkelijk handen, gezicht en haren kunt wassen. Let er dus op dat hij hoog genoeg is, en vooral draaibaar. Bij een fonteinkraantje hoeft de uitloop niet draaibaar te zijn, en mag ze een deel van het kraanhuis vormen. Het mondstuk van de uitloop moet zijn voorzien van een straalbreker (perlator of mousseur) die spatten voorkomt. Er bestaan ook wastafelkranen met een uittrekbare douche voor het harenwassen of met een aansluiting voor een elektrische tandenborstel.
Handig is een op het kraanhuis aangebrachte waste- voorziening, met behulp waarvan de afvoer van de wasbak kan worden afgesloten. Een kraan waarmee een bad moet worden gevuld, is voorzien van een baduitloop en een mechanisme om de straal om te stellen naar de douche.

 

You may also like

LEAVE A COMMENT

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl