Leuke feitjes over bamboe
Bamboe is uiterst geschikt als sierplant op elk balkon, terras of in de tuin. Je kunt bamboe bijvoorbeeld in een plantenbak zetten of juist solitair houden. Bamboe geeft ook veel privacy als je het verwerkt in een haag. Kortom, de mogelijkheden met bamboe zijn eindeloos.
Met name de laatste jaren is deze plant erg populair geworden in Nederland. Er gaan dan ook verschillende vragen rond: Is bamboe een boom? Waar komt bamboe vandaan? Hoe hoog kan bamboe worden? Hoe verzorg je bamboe? In dit artikel geven wij antwoord op deze vragen.
Wat is bamboe en waar komt het vandaan?
Bamboe komt oorspronkelijk uit China. De latijnse naam van de bamboeplant is ‘Bambusa’. In het zuidoosten van China zijn er bamboeplanten die enkele meters kunnen groeien per dag. Dit is de reuzenbamboe en die is erg geliefd in de bouwindustrie.
Bamboe komt niet alleen voor in China, maar op ieder continent behalve Europa en Antarctica. Er zijn inmiddels wel meer dan 1000 verschillende soorten bekend.
Wat is het verschil tussen bomen en bamboe?
Sommige mensen denken dat bamboe een boomsoort is, maar dat is niet het geval. Bamboe is juist een grassoort. Bomen hebben schors en worden dikker in de lengte wanneer ze een paar jaar oud zijn. De bamboeplant heeft deze eigenschappen juist niet.
Bamboe is wel de enige grassoort waar een compleet bos van te vinden is. Om die reden is het wel logisch dat er veel verwarring ontstaat en bamboe als boom wordt gezien.
Bamboe in de winter
Wanneer het gaat vriezen is het verstandig de bamboe in te pakken. De wortels kunnen namelijk bevriezen bij strenge vorst en daardoor kan de plant geen water meer opnemen. Het gevolg is dat de bladeren gaan krullen of hangen. Dit gebeurt zodat bamboe niet gaat uitdrogen.
De meeste bamboesoorten gaan gelukkig niet snel dood. Tegen lage temperaturen tot -20 graden zijn de meeste bamboesoorten bestand. Zo koud wordt het gelukkig zelden tot nooit in Nederland en daardoor dus de ideale plant voor in de tuin!
Woekerende vs niet woekerende bamboe
De niet woekerende bamboe, ook wel bekend onder de Latijnse naam Fargesia rufa, is de laatste jaren ontzettend populair geworden. Deze soort zorgt namelijk voor minder onderhoud in jouw tuin. Daarnaast is de Fargesia rufa winterhard en blijven de bladeren het hele jaar door mooi groen. Ben je fan van bamboe maar heb je niet zulke groene vingers? Kies dan voor de Fargesia rufa.
Phyllostachys
Ook zijn er bamboesoorten die wel woekeren, maar de ene soort doet dat wat meer dan de ander. De Phyllostachys is waarschijnlijk de meest bekende woekeraar. Deze soort heeft gouden stengels en kan ontzettend hoog worden. In sommige gevallen wordt deze bamboeplant wel 10 meter hoog!
Zwarte bamboe
De zwarte bamboe, ook wel bekend als de Phyllostachys nigra, is misschien wel de mooiste soort. Deze bamboeplant heeft namelijk een unieke zwarte stam en lichtgroene bladeren. In Nederland kan deze soort ongeveer 5 meter hoog worden.
Mini bamboe
Dan is er ook nog de mini bamboe, deze staat bekend als de Indocalamus. Deze soort komt het beste tot zijn recht in een plantenbak, maar past ook prima onder een boom. Deze bamboeplant wordt niet zo hoog zoals de naam al doet verklappen, namelijk 1 meter.
Bamboe in jouw tuin!
Wil jij graag bamboe in jouw tuin planten? Tuincentrum heeft diverse bamboeplanten in het assortiment. Creëer een oosterse sfeer in jouw tuin!
Comments are closed here.