Tips voor een energiebewust huishouden
Het leven wordt steeds duurder en drukker, ondertussen krijgen we ook steeds meer inzicht in wat echt belangrijk is. We zien steeds meer in dat duurzaam leven belangrijk is. We willen dat de wereld nog net zo is (of misschien nog wel beter) voor onze (klein)kinderen. Natuurlijk is duurzaam en milieubewust leven zeer belangrijk, maar dit betekent misschien ook gelijk dat je een hoop geld moet gaan uitgeven. Gelukkig is dit, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet zo. Er zijn heel veel manieren om milieubewust te leven en juist goedkoper uit te zijn. De eerste stap naar een energiebewust leven is het checken van je energieleverancier. Er zijn vaak mooie energie aanbiedingen die je al gauw honderden euro’s per jaar schelen! Wil je meer tips over een energiebewust huishouden? Lees dan gauw verder.
1. Let op de comfort van je huis
Energiebewust leven hoeft er echt niet voor te zorgen dat je oncomfortabeler woont, in tegendeel zelfs: het brengt veel comfort met zich mee. Hoe? Het is eerst belangrijk om na te gaan of je huis goed geïsoleerd is. Het gebruik van de verwarming is een grote kostenpost in ons jaarlijkse energieverbruik. Als je vaak op de tocht zit en last hebt van vervelende kieren, enkel glas, etc. kan het zijn dat je de verwarming al snel een tandje hoger zet. Doormiddel van een goede isolatie zal je merken dat het huis veel comfortabeler aanvoelt. Natuurlijk is dit wel even een uitgave, maar op langer termijn haal je je geld er dubbel en dwars uit.
2. Let op de verlichting!
Het is een veelgemaakte fout dat mensen hun verlichting vergeten uit te schakelen als ze van huis of naar bed gaan. Loop dan ook altijd eerst een rondje in huis om er zeker van te zijn dat alles uitgeschakeld is. Het kan handig zijn om een herinnering op je slaapkamer- en voordeur te plakken.
3. Zorg dat de radiator voldoende ruimte heeft
Het komt nog steeds regelmatig voor dat er een bank voor een radiator geschoven wordt of dat er gordijnen en kussen overheen komen. Dit zorgt er alleen maar voor dat de radiator zijn warmte niet goed kwijt kan en daardoor de kamer niet voldoende verwarmd. Dit zorgt dat jij de verwarming al snel een tandje omhoog zet en de verwarming nog harder gaat loeien, zo is de vicieuze cirkel weer rond.
4. Zet de thermostaat geleidelijk een standje lager voor de nacht
Veel mensen maken de fout om de thermostaat 5 a 10 graden lager te draaien als ze naar bed gaan. Wat ze niet weten is dat dit nog meer energie kost dan dat de temperatuur stabiel gehouden wordt. Een koele kamer opwarmen kost namelijk een hoop energie in de ochtend, zo bespaar je helemaal niks. Beter is om de verwarming 1 a 2 graden omlaag te zetten. Als je huis goed geïsoleerd is, zal deze aardig op temperatuur blijven en hoeft de verwarming de volgende ochtend niet keihard staan te loeien.
Klik op de link hiernaast voor een aanbiedingen van energie.