Uitgerust wakker worden: koop een wake up light
De dagen worden korter en de nachten langer. Onze grootste lichtbron, de zon, gaat ’s ochtends later aan dan in de zomer. Hierdoor hebben veel mensen meer moeite om wakker te worden in de herfst en winter. Ook zijn er mensen die een winterdepressie ontwikkelen door een futloos en moe gevoel. Deze klachten kun je verminderen met een wake up light. In dit artikel lees je waarop je moet letten bij het kopen van een wake up light.
Het bioritme
Wij mensen zijn gemaakt om te functioneren op daglicht. Hoe meer daglicht, hoe beter we ’s nachts slapen. Daarom slapen mensen tijdens de zomer vaak ook beter dan tijdens de winter. Dit komt door de hoeveelheid melatonine die aangemaakt wordt. Zodra de zon ondergaat, worden we slaperig. En zodra de zon opkomt, worden we wakker.
Door veel onderzoekers is hier al onderzoek naar gedaan. Een van die onderzoeken werd uitgevoerd door met een grote groep mensen naar een bos te gaan en daar te kamperen. Zonder telefoon, verlichting of zaklampen. Kortom: zonder lichtbronnen. Al na een week werd het overgrote deel van de groep moe wanneer de zon onder ging en uitgerust wakker wanneer de zon op kwam. Daarmee is dus aangetoond dat de invloed van de zon een positief effect op ons leven heeft.
Wake up light
Door gebruik te maken van een wake up light, boots je eigenlijk het effect van de zon na. Al voordat je wakker wordt, komt er steeds meer licht in de slaapkamer. Meestal begint een wake up light met rood licht en verandert vervolgens in geel licht. Dit gaat geleidelijk waarbij de lichtsterkte telkens wat sterker wordt. Met als gevolg dat je een stuk rustiger wakker wordt.
Waar let ik op bij aanschaf?
Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een wake up light. Zo wekt het ene wake up light alleen met licht, terwijl andere wake up lights ook met een geluid wekken. In dat geval is het echt een wekker. Dan kun je weer de keuze maken of je alleen natuurgeluiden wilt horen, of dat je een wake up light wilt kopen met radio en die je kunt koppelen aan jouw telefoon.
Gebruik je je wake up light vooral bij het wakker worden? Of wil je een wake up light die ook de zonsondergang na kan bootsen? Wil je weekalarmen in kunnen stellen, of stel je elke dag zelfstandig de wekker in? Het is dus heel belangrijk om te bepalen welke functies je wel wilt en welke functies je niet hoeft. Bij De specialist Wooninformatie.nl vind je meer informatie over een wake up light kopen.
Budget
Het is natuurlijk ook belangrijk om te bedenken wat je in een wake up light (en daarmee in jouw gezondheid) wilt investeren. Naast de meest populaire wake up light van Philips worden ook andere merken vergeleken. Zo kun jij een keuze maken op basis van wensen, budget en merken. De prijzen variëren van dertig euro tot zo’n tweehonderd euro.
Comments are closed here.