Zo hang jij de vlag uit!
In Nederland staan we niet echt bekend om ons nationalisme. We pronken niet dagelijks met onze Nederlandse afkomst en ook de vlag uithangen doen we niet vaak. Dit in tegenstelling tot andere landen. Dat is best opvallend eigenlijk. Komt dit omdat we een heel nuchter volk zijn? Beschikken we niet over liefde voor ons vaderland? Of denken we dat de vlag uithangen echt niet altijd toegestaan is? Vaak is het een combinatie van alles. Dit terwijl vlaggen het hele jaar door toegestaan zijn. Of je nu kiest voor de nationale of provinciale vlag, de vlag uithangen is altijd mogelijk! Wil jij je woning verrijken met een mooie vlag en ben je benieuwd naar de richtlijnen die je ‘moet’ volgen? Lees dan snel verder!
Mag je altijd de vlag uithangen?
Een veelgehoord misverstand is dat je tijdens het uithangen van de vlag altijd rekening moet houden met het vlagprotocol. Het wat? Ja, je leest het goed. Het vlagprotocol bestaat uit wettelijke richtlijnen die te maken hebben met het uithangen van de vlag. Dit protocol geldt echter niet voor burgers. Zij mogen zelf bepalen wanneer ze de vlag uithangen. Dit kunnen zij doen bij persoonlijke situaties, feestelijke gebeurtenissen, nationale feestdagen of gewoon om hun liefde voor het vaderland te laten zien.
In de praktijk gebeurt dit echter heel weinig. Veel mensen zijn nog steeds in de veronderstelling dat ze zich aan de wettelijke richtlijnen moeten houden. Deze gelden echter alleen voor overheidsinstellingen. Zij mogen niet wijken van het protocol. Hierbij wordt aangegeven welke dagen er gevlagd mag worden en hoe de vlag in de mast gehangen moet worden. Zo moet de vlag bij de halfstok positie eerst helemaal uitgehangen worden, waarna hij statig neer wordt gehaald. Ook het gebruik van wimpels is vastgelegd in de wet. Als Nederlandse burger hoef je je hier echter geen zorgen over te maken. Deze regels zijn voor jou niet van toepassingen. Dus vlaggen maar!
Provinciale vlag
In sommige provincies zien we dat de liefde voor dat deel van Nederland veel groter is. Denk bijvoorbeeld aan Friesland. De Friezen zijn een zeer trots volkje. Ze zijn dol op hun afkomst en laten dit vaak zien met behulp van de Friese vlag. Voor overheidsinstellingen is het wel verboden om provinciale vlaggen te plaatsen als er een nationale feestdag is. Burgers mogen dit zelf bepalen. Wel zien we bijvoorbeeld in Friesland dat de Friese vlag in combinatie met een oranje wimpel wordt geplaatst. Zo wordt zowel de provincie als het vaderland geërd.
Vlaggen kopen
Als Nederlandse burger mag een nationale vlag eigenlijk niet ontbreken. Gelukkig is de levensduur van zo’n vlag ontzettend lang. Het kopen van een nationale vlag doe je dan ook vaak maar één keer in je leven. De nationale vlag is niet alleen heel handig om in je bezit te hebben (hoe laat je de buren anders weten dat er weer iemand binnen jullie gezin geslaagd is?), maar ook nog eens een leuke manier om je gevel op te vrolijken. Schroom je niet om je Nederlandse roots te laten zien!
Comments are closed here.