Wat zijn de voordelen van een 3-jarig energiecontract

Wat zijn de voordelen van een 3-jarig energiecontract


Voor een driejarig energiecontract is veel te zeggen. Een dergelijk contract heeft als belangrijk voordeel dat je er drie jaar lang geen omkijken naar hebt. Kies je daarbij voor een vast tarief, dan je weet dus van tevoren precies waar je aan toe bent. Je kunt hier rekening mee houden met je uitgavenpatroon, omdat je energiekosten een vast gegeven zijn. Dat kan een stuk rust geven.
Je kunt ook voor variabele tarieven kiezen. Dan kunnen de tarieven meerdere keren per jaar wijzigen. Dit kan uiteraard zowel positief als negatief uitpakken. Het hangt sterk af van wat de tarieven in de energiemarkt gaan doen. Je hebt in ieder geval wel dezelfde energieleverancier. Het kan zijn dat ze je daarvoor belonen met een groot cadeau of lagere tarieven. Voordeel is ook dat je niet elk jaar opnieuw moet zoeken naar een andere energieleverancier.

Wat zijn de nadelen van een 3-jarig energiecontract

Het kan ook nadelen hebben om jezelf voor drie jaar vast te zetten bij een energiecontract. Als je hebt gekozen voor een vast tarief en deze zijn hoog op het moment dat je het contract afsluit, zit je drie jaar lang vast aan hoge maandlasten. Het is een tegenvaller als de energietarieven in die periode een stuk lager worden en je zelf al die tijd een hoog tarief moet betalen. Je kunt dan overwegen om over te stappen, maar daar staat een boete op. Daarnaast is het over het algemeen zo dat langere contracten duurder zijn dan meerdere kortlopende contracten. Je krijgt waarschijnlijk wel een welkomstbonus, maar dat weegt niet op tegen de hogere kosten van het driejaarlijkse contract. De bonus is bovendien niet erg hoog. Smeer je dat over drie jaar uit, dan valt het bedrag per maand flink tegen. Het is dus zeker de moeite waard om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Wat zijn de nadelen van een 3-jarig energiecontract

De voordelen van een eenjarig energiecontract

Als je elk jaar overstapt naar een andere energieleverancier heeft dat tot gevolg dat je lagere maandlasten zult krijgen. Energieleveranciers zien je graag als klant komen en hebben daar ook wat voor over. Je krijgt dus elk jaar een overstapbonus. Het kost wat uitzoekwerk, maar er zijn websites die bedragen overzichtelijk maken, zodat het niet heel veel werk en tijd hoeft te kosten. Vergelijken via een energievergelijker loont dus zeker de moeite, omdat het honderden euro’s kan schelen.

Om klanten te winnen, zullen energiebedrijven naast de bonus ook korting geven op de vaste tarieven, zodat het totaalbedrag omlaag gaat. Deze korting krijgt u niet als u een meerjarencontract afsluit. Overstappen kost niet veel moeite. Energieleveranciers of vergelijkingswebsites voor energie, nemen u het meeste werk uit handen. Zij regelen de opzegging bij de huidige energieleverancier en aansluiting bij de nieuwe leverancier. U hoeft alleen maar uw gegevens in te vullen. Houdt er hierbij wel rekening mee dat u de einddatum van het huidige contract invult. De nieuwe energieleverancier kan deze gegevens niet inzien en zal de verzekering per direct in laten gaan.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl