Wat te doen bij verborgen gebreken
Een huis kopen is spannend. Je ziet jezelf al helemaal zitten met een kop koffie in je nieuwe woonkamer. Maar wat als die droomwoning ineens verborgen gebreken huis blijkt te hebben? Een lekkend dak, een rotte fundering of schimmel die zich stilletjes door de muren vreet? Dat is het laatste waar je op zit te wachten. Toch komt het vaker voor dan je denkt. Hoe ga je hier mee om en wie is verantwoordelijk?
Wat zijn verborgen gebreken?
Verborgen gebreken zijn mankementen aan een woning die je pas ontdekt nadat je de sleutels hebt gekregen. Ze waren niet zichtbaar tijdens de bezichtiging en de verkoper heeft er niets over gezegd. Een klein krasje op de muur valt hier niet onder, maar een lekkend dak of een kapotte fundering wél. Soms heeft een verkoper het gebrek bewust verstopt, zoals een scheur in de muur die slim is weggewerkt achter een kast. In dat geval wordt het al snel een juridisch spelletje.
Wie is verantwoordelijk?
Zowel de verkoper als de koper hebben verantwoordelijkheden. De verkoper heeft een mededelingsplicht, wat betekent dat hij bekende gebreken moet melden. De koper heeft een onderzoeksplicht en moet goed nagaan of er iets mis is met de woning. Een bouwkundig rapport laten opstellen is geen overbodige luxe, vooral bij oudere woningen. Want als je na aankoop achter grote gebreken komt, kan het lastig worden om de verkoper aansprakelijk te stellen. In het geval van nieuwbouw kan het in gebreke stellen aannemer helpen om te zorgen dat de problemen worden opgelost.
Hoe kun je verborgen gebreken voorkomen?
Tijdens een bezichtiging is het slim om goed op te letten. Zijn er scheuren in de muren? Zie je vochtplekken op het plafond? Hoe is de staat van de kozijnen en het dak? Stel ook vragen aan de verkoper of makelaar. Zijn er eerdere lekkages geweest? Is de fundering ooit gecontroleerd? Twijfel je? Dan is een bouwkundige keuring een goed idee. Dit voorkomt nare verrassingen achteraf.
Wat kun je doen als je verborgen gebreken ontdekt?
Kom je er na de aankoop achter dat er iets goed mis is? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de verkoper. Dit moet binnen twee maanden na ontdekking. Leg het probleem uit en vraag om een oplossing. Vaak kun je er samen uitkomen, maar als de verkoper niet wil meewerken, wordt het lastiger. Dan kan een aangetekende brief met een verzoek tot herstel een volgende stap zijn. Reageert de verkoper nog steeds niet? Dan kan een rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden of is een juridisch adviseur inschakelen verstandig.
Wanneer is de verkoper aansprakelijk?
Als het gebrek zo ernstig is dat de woning niet normaal bewoonbaar is, dan is de verkoper vaak aansprakelijk, zelfs als hij zelf niet wist van het probleem. Denk aan een fundering die zó slecht is dat het huis scheuren begint te vertonen. Bij kleinere gebreken, zoals een slecht werkende cv-ketel, ligt het ingewikkelder. De verkoper is dan alleen aansprakelijk als hij wist van het probleem en dit bewust verzwegen heeft.
Wat als je niets meer kunt doen?
Soms is het gewoon pech. Zeker als er een ouderdomsclausule in het koopcontract staat, waarin wordt aangegeven dat de woning gebreken kan hebben door de leeftijd. In dat geval is de kans klein dat de verkoper aansprakelijk kan worden gesteld. Dit maakt het extra belangrijk om vóór de koop goed onderzoek te doen. Een huis kopen blijft altijd spannend. Je hoopt natuurlijk op een vlekkeloze koop, maar mocht je toch met verborgen gebreken te maken krijgen, dan is het goed om te weten wat je rechten en opties zijn. Goed opletten, vragen stellen en, als het nodig is, juridische stappen nemen kunnen je een hoop kopzorgen besparen.
Comments are closed here.