haardhout

Zit er warmpjes bij dit najaar met een open- of gesloten haard


De herfst nadert met rasse schreden en voordat je het weet is het zover. De dagen worden weer korter en donkerder. Het weer wordt guur en de wind blaast hard om het huis. Sommige mensen kunnen niet wachten en anderen duimen dat het herfstachtige weer nog even uitblijft. Wel is het goed om alvast te bekijken hoe jij er dit najaar warmpjes bij kunt zitten. Natuurlijk kan je er voor kiezen om de verwarming op standje oven te zetten, maar echt gezellig is dat niet. Wil jij genieten van het echte winterse gevoel met een knetterend haardvuur? De mogelijkheden van een open haard zijn eindeloos, maar weet je wel welke het beste geschikt is voor jouw woning? In dit artikel vertellen we meer over de verschillende soorten open haarden, zodat ook jij er warmpjes bij zit aankomend najaar!

Houtgestookte haard

Dit is een traditionele haard die verwarmd wordt door middel van openhaardhout. Het knetterende vuur en de lichtshow van brandende houtblokken geven je dat echte winterse gevoel. Er gaat dan ook niets boven de traditionele houtgestookte haard. Je kunt echter wel kiezen uit twee verschillende vormen van houtgestookte haarden. De open houthaard en de gesloten houthaard. Bij de open houthaard ligt de focus vooral op sfeer en warmte. Je kunt je lekker voor de haard nestelen en de warmte van de houtblokken op je gezicht en handen voelen. Het nadeel van een open houthaard is dat de meeste warmte weer door de schoorsteen verdwijnt, hierdoor ligt het rendement heel laag. Bij een gesloten houthaard ligt de focus juist op het behalen van zoveel mogelijk rendement. De temperatuur in de haard ligt veel hoger en de warmte verdwijnt niet, hierdoor is dit een zeer duurzaam alternatief.

Gasgestookte haard

Een gasgestookte haard biedt de uitstraling van een traditionele haard, zonder dat je hier al te veel werk aan hebt. Je hoeft niet te slepen met openhouthaard of andere vlambare materialen, maar gebruikt simpelweg een afstandsbediening om de haard mee te bedienen. Ook een gasgestookte haard kun je onderverdelen in twee categorieën: de open- en de gesloten gashaard. De open gashaard is weer enkel gericht op het creëren van zoveel mogelijk sfeer, maar zal weinig warmte geven dit najaar. De gassen worden door middel van buizen weer buitenshuis gebracht. Bij een gesloten gashaard ligt het rendement direct een stuk hoger, we spreken van circa 75 tot 85%. Door middel van een dubbelwerkend kanaal wordt de verbranding geheel gesloten geregeld. Hierdoor wordt er duurzaam gestookt en worden de schadelijke gassen netjes naar buiten gebracht, terwijl de warmte in het huis blijft.

Als je er dit najaar warmpjes bij wilt zitten en niet alleen wilt profiteren van de uitstraling van een haard is het belangrijk dat je kiest voor een gesloten haard. Deze leveren een hoog rendement en geven de gebruiker een duurzaam alternatief tijdens het stoken.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl