4 tips om een fruitvliegjesplaag in huis te voorkomen

4 tips om een fruitvliegjesplaag in huis te voorkomen


Fruitvliegjes kunnen zich razendsnel voortplanten. Hebben ze zich eenmaal in je huis gevestigd? Dan is het heel lastig om hier nog vanaf te komen. Met name gedurende de zomermaanden zijn ze soms in grote getalen in huis aanwezig. Ze ruiken rottend en gistend voedsel al van mijlenver en banen zich eenvoudig een weg naar binnen. Met name de gft-bak wordt vaak druk bezocht. Helemaal voorkomen kan je de komst van een fruitvlieg niet, maar er zijn wel enkele dingen waarmee je een volledige plaag kunt voorkomen en je huis zo goed als fruitvliegjes vrij kunt maken. We zetten vier tips voor je op een rijtje.

1.      Laat fruit niet te lang liggen

Als fruitvliegjes eenmaal in huis aanwezig zijn, wordt het heel lastig om ze hier nog uit vandaan te krijgen. Een fruitvliegjesval kan helpen, maar lost het probleem niet volledig op. Het is daarom beter om ze helemaal niet in huis te krijgen. Wees je ervan bewust dat fruitvliegjes rottend en gistend voedsel van enorm ver kunnen ruiken. Zodra ze dit opmerken, zijn ze binnen mum van tijd in huis, leggen ze eitjes en ontstaan er binnen enkele dagen nóg meer fruitvliegjes. Voordat je het weet heb je een gehele plaag in huis. Vooral fruit is hier de boosdoener van.

Laat fruit daarom zeker in de zomer nooit te lang in de fruitschaal liggen. Die ene donkere of rijpe banaan die je voor een bananenbrood wilde bewaren, kan binnen mum van tijd de katalysator zijn voor een gigantische fruitvliegjesplaag. Zorg er daarom voor dat je minder fruit tegelijkertijd in huis haalt en deze zo snel mogelijk opeet. Het kan ook helpen om het fruit in de koelkast te bewaren.

2.      Gebruik een vliegenkap

Fruitvliegjes gebruiken het fruit om hun eitjes te kunnen leggen. Ze kunnen binnen korte tijd honderden eitjes leggen. Deze eitjes groeien in circa een week weer uit tot een volwassen fruitvlieg. Reken nu maar uit hoeveel fruitvliegjes er in korte tijd in huis aanwezig kunnen zijn. Het is daarom zaak om in elk geval te voorkomen dat zij een broedplaats kunnen vinden voor het leggen van eitjes. In de meeste winkels verkopen ze zogenaamde vliegenkappen. Met behulp van een dergelijke kap scherm je groente en fruit af van de fruitvlieg.

3.      Fruitvliegjes vangen

Er zijn ook verschillende producten verkrijgbaar waarmee je fruitvliegjes kunt vangen. Als er eenmaal een plaag in huis is ontstaan, is dit de enige manier om de ruimte nog zo goed als mogelijk fruitvliegjes vrij te kunnen krijgen.

4.      Grote schoonmaakbeurt

Als de fruitvliegjes al in huis aanwezig zijn, is het belangrijk dat je alles waar zij op af komen uit huis verwijderd. Doe een grote schoonmaakronde. Verwijder alle vuilniszakken, maak het aanrecht goed schoon (ook in alle naden en kieren!), zet de vuilnisbak buiten en gebruik de gft-bak buiten niet gedurende de zomer en zet groente en fruit zo veel mogelijk op een koele plek waar de vliegjes niet kunnen komen. Vang vervolgens met een fruitvliegjesval de resterende fruitvliegjes en de kans is groot dat je – indien je het huis goed schoon houdt – ook geen extra vliegjes meer aantrekt.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl