Fysieke beperking_ Zo verhoog je jouw zelfredzaamheid in huis

Fysieke beperking? Zo verhoog je jouw zelfredzaamheid in huis


Of je nu door een ongeluk of ziekte plotseling fysiek beperkt bent geraakt of door ouderdom in een lang aftakelingsproces zit, het liefst blijf je natuurlijk zo lang mogelijk thuis wonen. Het is voor veel mensen de grootste nachtmerrie: eerst de fysieke vrijheid verliezen en dan ook nog eens naar een andere woning op zoek moeten.

Helaas kan een fysieke beperking door ouderdom of ziekte er voor zorgen dat je minder zelfredzaam bent. Hierdoor ben je afhankelijk van de mensen in je omgeving. Vaak wordt dan ook voorgesteld om voor begeleid wonen te kiezen. Maar wat als je hier mentaal nog helemaal niet aan toe bent? Is jouw fysieke beperking dan voor een eeuwig een blok aan ’t been of zijn er manieren om jouw zelfredzaamheid in huis te verbeteren? Gelukkig wel! Met bepaalde woonaanpassingen is het wel degelijk mogelijk om langer thuis te blijven wonen. Wij zetten een aantal tips op een rijtje.

Traplift plaatsen

Een traplift is een uitstekend hulpmiddel om jouw zelfredzaamheid te verhogen. Deze brengt je eenvoudig van a naar b, zonder dat de veiligheid hierdoor in het geding komt. Huren traplift, tweedehands aanschaffen of geheel nieuw kopen? In principe maakt dat allemaal niet uit. Je kunt geen verkeerde keuze maken. Als je over een standaard trap beschikt is een huur- of tweedehandsmodel prima geschikt. Wanneer je echter over meer technische snufjes wilt beschikken of de trap een lastige vorm heeft, kan een geheel nieuwe traplift de uitkomst bieden.

Laat de traplift altijd installeren door een vakman, zodat je zeker weet dat deze naar behoren werkt. Alle trapliften worden zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt, waardoor je nooit hoeft te worstelen met lastige systemen. De installateur geeft jou bovendien een duidelijke uitleg hoe de traplift werkt en wat je moet doen in het geval van een storing. Zo geniet je altijd van een fijne oplossing om de trappen in huis veilig te beklimmen.

Aanpassingen in de badkamer

Ook de badkamer is een lastige ruimte als je fysiek beperkt bent. Even snel van het toilet opstaan, een lange douche nemen, dat is allemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Om je zelfredzaamheid in huis te verhogen is het daarom belangrijk om deze ruimte aan te pakken. Een hoger toilet, steunen aan de muren en/of een zitje onder de douche kunnen bijvoorbeeld de uitkomst bieden. Ook kan je er voor kiezen om een noodalarm in de badkamer te plaatsen. Zodra je op deze knop drukt, worden mensen in je nabije omgeving verwittigd van een noodsituatie. Hierdoor beschik je altijd over hulp als dit nodig is.

Vergoeding vanuit de gemeente

In sommige gevallen kom je in aanmerking voor een vergoeding vanuit de gemeente. Helaas wil de overheid flink bezuinigen en worden subsidies minder snel gegeven. Om in aanmerking te komen moet je aan heel veel verschillende zaken voldoen. Ga er daarom vanuit dat je niet in aanmerking komt voor een subsidie, dan kan het later alleen maar mee vallen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de kosten van het verbouwen van je woning te drukken. Zo kost een geheel nieuwe traplift al snel 1500 euro, terwijl je met huren nog geen 100 euro per maand kwijt bent. Ook zijn er veel woonaanpassingen tweedehands verkrijgbaar. Als je je ogen de kost geeft, kan je een hoop geld besparen.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl