wanden en platfonds

Wanden & plafonds


Stralende geeltinten, frisse zeekleuren of decoratief rood: kleur beheerst de woonmode van nu. Verf en behang vormen in dit opzicht het verbindende element tussen meubels, raamdecoratie en vloerbedekking.

Plafond

Hou bij de keuze van het plafond rekening met de akoestiek van de ruimte. In een interieur met plavuizen, jaloezieën en weinig meubelen, zal geluid gaan echoën. Hier kan beter een plafond met een open voeg (lamellen) of geperforeerde panelen worden geplaatst.
Het verlaagde plafond brengt meer knusheid in de kamer. Of je kunt er bepaalde functionele gedeeltes mee benadrukken, zoals eethoek of keukenblok.
Het grote voordeel van verlaagde plafonds is de mogelijkheid om installaties in te bouwen (verlichting, geluidsboxen, isolatie, leidingen). Zelfs de gordijnrails is gemakkelijk weg te werken.
Hieronder de diverse plafondtypen:


Systeemplafonds zijn verkrijgbaar in massief hout, houtfineer, lak, gelamineerd MDF, volkunststof of aluminium. Door met maten en kleuren te spelen, kun je een individueel ontwerp samenstellen.
Moderne systeemplafonds worden opgehangen met behulp van draad- of schroefstiften, U-profielen en draaiklemmen. Soms wordt er een extra onderconstructie meegeleverd voor het uitvlakken van (oude) plafonds.
Door de richting van panelen of lamellen te variëren kun je optische effecten bereiken. Plafondpanelen in de lengte maken de kamer langer. Lamellen die in de breedte worden aangebracht laten een kamer breder lijken. Diagonalen maken de kleine kamer een stuk spannender.

– Nieuw zijn de zogenaamde plafondmodules, kant-en- klare plafondelementen inclusief verlichting. Ze worden vaak gebruikt als alternatieve ‘hanglamp’ boven eettafel of zitgroep. Er kan een keuze worden gemaakt uit losse, kleurige paneeltjes, waar leuke patronen mee zijn te leggen. Vooral de moduulsystemen met vierkante en driehoekige tegeltjes lenen zich voor uitzonderlijke creaties.

– Relatief onbekend is het supergladde spanplafond van elastische folie. Na het aanbrengen van spots of andere inbouwelementen wordt het materiaal strak getrokken door middel van een klemprofiel. Als het moet zelfs in gebogen vormen. Spanplafonds zijn brandvrij en zeer geschikt voor vochtige ruimtes. Net als de aluminium lamelplafonds is een spanplafond onderhoudsarm: nooit meer bladderen of barsten, nooit meer witten.

Behang

Zoek behang nooit direct in de winkel uit, maar neem de stalen mee naar huis. Thuis heb je te maken met de lichtval op gordijnen, meubels en schilderwerk. En kies (net als bij verf) altijd ‘behoudender’ dan je van plan was. Op grote vlakken komen kleuren en patronen indringender over.
Borders of behangranden zijn bedoeld om wanden een meer menselijker maat te geven en worden daarom vaak op lambriseringshoogte geplakt. Ze worden vaak vergezeld van bijpassend duo-behang. Het zwaarste dessin is bedoeld voor onder de streep, het lichtere voor daarboven.

Het plakken van behang. Om te beginnen moet de ondergrond feilloos vlak zijn. Het afweken of afstomen van oude lagen behang, repareren van de muren en kleurloos voorgronden is trouwens bij alle soorten behang aan te bevelen. Oneffenheden en vlekken kunnen op den duur doorslaan en het effect bederven.
Wie een hekel heeft aan gestoei met ingesmeerde behangbanen, kan voorgelijmd behang kiezen. Er is zelfs een behanglijm die met de roller op de muur kan worden aangebracht. Voor het aanbrengen van borderranden zijn er handige doseerflacons.

Wandtextiel

Vroeger werden wanden standaard betengeld. Die stoffen wandbespanning fungeerde min of meer als spouw en werd soms weer behangen. Wandtextiel is er heel wat mooier op geworden. Er zijn schitterende collecties met een wollen, linnen of zijden afwerking. Het gaat om kwalitatief hoogwaardige producten met een lange levensduur. Wandtextiel wordt overigens niet meer opgespannen, maar gewoon op de (gipsplaat)wand geplakt, net als behang.
Een variant zijn de vinyl behangcollecties, vaak met linnen rug. Vinyl wandbekleding is sterk, afwasbaar en dankzij het elastisch karakter bestand tegen butsen en krassen. Vinyl is bij uitstek geschikt voor natte ruimtes en/of kinderkamers. Toch zijn er ook chique soorten; er is zelfs een afwasbare vinylwandbekleding met parelmoerglans.

Wandpanelen

Interieurpanelen zijn er in vijf uitvoeringen: massief hout, gefineerd hout, gelamineerd MDF, foliepanelen en volkunststof. Naast uni’s en fantasie-decors zijn er ook levensechte hout- of marmerprints. In sommige vezelpanelen is zelfs een houtnerfstructuur gerold. De panelen hebben rechte, ronde of afgeschuinde kanten. Voegstrips tussen de panelen kunnen zorgen voor een extra decoratief effect.
Naast het traditionele systeem van messing en groef worden veel panelen aan elkaar gezet met een verbindingsveer, bijvoorbeeld zo’n contrasterende (spiegel)strip. Vernagelen hoeft vaak niet meer.
De meeste fabrikanten hebben handige montagesystemen waarbij de panelen worden vastgeclipt. Veel wandsystemen zijn inmiddels uitgegroeid tot complete programma’s, inclusief allerhande afwerkprofielen voor hoeken (zowel hol als bol), plinten en ramen.


Pleisterwerk

Er zijn talloze kant-en-klare (kunsthars)sierpleisters, zoals marmerpleister met een gladde afwerklaag van marmerkorrels in diverse mixen. Varianten hierop zijn de vele mozaïekpleisters en het trendy ‘Stucco Antico’.
Doe-het-zelfzaken hebben wandafwerkingsproducten die vrijwel hetzelfde effect geven als structuurverven of sierpleisters. Ze zijn makkelijk zelf op te brengen met een speciale roller.

Betegelen

Keramische tegels worden vaak gecombineerd met een modieus bordertegeltje. Ook de kleine glaskeramische mozaïektegeltjes van 1×1 cm zijn weer terug in beeld. Maar wanden kunnen ook worden afgewerkt met natuursteen panelen, bijvoorbeeld platen marmer of graniet.

bron: https://www.allesoverbouw.nl/

You may also like

LEAVE A COMMENT

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl