Een goed lichtplan voor buiten maken

Een goed lichtplan voor buiten maken: 5 tips!


Tuinverlichting is van essentieel belang voor een functionele tuin en een hoog wooncomfort. Daarom is een goed doordacht lichtplan ook ontzettend belangrijk. Je kunt niet zomaar een Solar tuinspot plaatsen en verwachten dat de tuinverlichting dan op orde is. Net als in huis moet er buitenshuis ook een plan worden bedacht om alle lichtsoorten optimaal op elkaar af te stemmen. Bedenk daarom goed dat tuinverlichting grofweg twee verschillende functies heeft. Allereerst natuurlijk het uitstralen van functionele verlichting. Hierbij kun je denken aan algemene verlichting, zodat je je weg buitenshuis kunt vinden in het donker. En ten tweede wil je ook voldoende sfeer in de tuin creëren. Door aan allebei deze belangrijke functies te voldoen, zorg jij ervoor dat het lichtplan buiten geheel geoptimaliseerd is.

Het is heel goed mogelijk om zelf een bouwplan te maken. Maar je kunt ook om hulp vragen aan een lichtspecialist of dit te vragen aan de hovenier. Zodra deze de LED bouwspot aanzet om de tuin geheel op orde te krijgen voordat de zomer begint, kun jij vast wel wat vragen stellen over de soorten verlichting die er moeten komen om zowel van een functionele als sfeervolle tuin te kunnen genieten.

Wil je toch zelf aan de slag om een goed lichtplan voor buiten te maken? Hier zijn 5 tips om je alvast een beetje op weg te helpen!

1.         Tref de juiste voorbereidingen

Allereerst is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Begin daarom altijd met het tekenen van een plattegrond op schaal. Je kunt er ook voor kiezen om deze simpelweg aan te vragen bij de hovenier indien dat mogelijk is. Zo bespaar je jezelf al een heleboel extra werk. Op basis van deze plattegrond kun je heel goed bepalen waar bepaalde lichtsoorten moeten komen en wat de meest essentiële plekken van de tuin zijn.

Maak naast de plattegrond ook een legenda om met kleurtjes aan te geven wat de belangrijkste plekken in de tuin zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zitgedeelte, het gras, bepaalde belangrijke planten en bloemen, de vijver, enzovoorts.

2.         Welke plekken zijn het meest van belang?

Nu je de belangrijkste plekken in de tuin hebt aangegeven, is het tijd om te bedenken welke plekken het meest van belang zijn. Dus welke plekken moeten zeker uitgelicht worden en bij welke plekken is dit niet direct noodzakelijk? Maak ook onderscheid tussen functionele- en sfeerverlichting. Dus waar zou je liever wat extra sfeer aanbrengen en waar is het simpelweg noodzakelijk om licht aan te brengen?

lichten in de tuin

Denk ook na over plekken die beter tot hun recht zouden komen wanneer ze worden verlicht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bloemenperkje die net wat mooier is met de juiste verlichting of de vijver die dan een mooi effect krijgt.

3.         Bepaal de lichtrichting

Houd er ook rekening mee dat niet iedere lamp op dezelfde manier het licht zal verspreiden. Zo zal een grondspot omhoog schijnen, maar zijn er ook lampen die weer vanaf de schutting of de muur werken. Bepaal daarom per lichtpunt welke lichtrichting noodzakelijk is en hoe je dit precies aan kunt pakken. Zorg er tevens voor dat de lichtrichtingen niet met elkaar in geding komen.

4.         Kies voor duurzame verlichtingen

Neem niet alleen in je lichtplan of er functionele – of sfeervolle verlichting moet komen, maar neem ook op welke lichtbron je hiervoor gaat gebruiken. De meeste mensen besteden tegenwoordig extra veel aandacht aan het milieu en duurzaam leven. Ook buitenshuis is dit heel goed mogelijk. Maak bijvoorbeeld gebruik van lampen op zonne-energie of kies voor LED verlichting buitenshuis. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens voor je portemonnee. Win-win!

5.         Kies de juiste armaturen

Wanneer je eindelijk weet welke lampen je waar wilt plaatsen, dan is het nog enkel een kwestie van het kiezen van de juiste armaturen. Gelukkig zijn armaturen voor buitenshuis veelvuldig verkrijgbaar. Hierdoor is er werkelijk voor ieder wat wils te vinden. Houd bij het kopen van nieuwe armaturen vooral rekening met het tuininterieur. Welke lampen zouden hierbij passen? Bedenk ook goed of de lampen moeten staan of hangen. Dit is afhankelijk van de gehele tuininrichting en hetgeen wat je wilt verlichten. Teken dit allemaal ook bij in de plattegrond, zodat je straks eenvoudig kunt shoppen voor nieuwe armaturen en andere lichtbronnen.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl