Gezond en veilig wonen
We willen de gezondheidsrisico’s voor onszelf en onze gezinsleden tot het minimum beperken. Toch liggen er een paar nare boosdoeners op de loer als het gaat om de verstoring van ons afweersysteem. Denk bijvoorbeeld aan het gevaar van asbest, koolmonoxide, legionella of een slechte ventilatie. Als je merkt dat je steeds vaker kampt met een nare verkoudheid of een terugkerend ziektebeeld is het belangrijk om na te gaan of je wel in een gezonde leefomgeving woont. Ook als er gezinsleden met sterke allergieën zijn is het belangrijk dat de leefsituatie zo gezond mogelijk gehouden wordt. Wij hebben op een rijtje gezet welke gevaarlijke stoffen en schimmels je huis kunnen bedoezelen en wat je er tegen kunt doen. Lees je mee?
Het gevaar van asbest
Dakbedekking die asbest kunnen bevatten zijn al sinds 1993 verboden. Toch kan het in oude woningen en gebouwen nog steeds voorkomen dat er asbest aangetroffen wordt. Vroeger werd het namelijk zelfs expres gebruikt omdat het een super sterk en goedkoop materiaal is. Het gevaar ligt hem in de vezels die los kunnen komen en vervolgens ingeademd worden. De longen kunnen dit materiaal niet verwerken, waardoor deze veel schade kunnen aanrichten. Asbest veroorzaakt gezondheidsrisico’s zoals, asbestgerelateerde longkanker, een stoflong of verdikkingen aan de buitenzijde van de long.
Koolmonoxide – een sluipmoordenaar
Teveel koolmonoxide in huis kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Voorkomen is beter dan genezen! Deze giftige stof komt vrij als er sprake is van onvoldoende verbranding bij hout of gas. Dit kan bijvoorbeeld komen door een kapotte cv-ketel of slecht geïnstalleerde kachel. Een vergiftiging met koolmonoxide kan je met het blote oog niet zien en ook niet ruiken of voelen, hierdoor wordt het ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Bij een koolmonoxidevergiftiging ervaar je klachten als misselijkheid, hoofdpijn, een slaperig gevoel, braken en verwardheid. Als de vergiftiging te erg wordt kan het zelfs resulteren in dood, je lichaam schakelt als het ware uit.
Legionella
We horen in de zomer regelmatig verhalen over plassen waarin legionella is aangetroffen. Ook in huis is deze bacterie soms te vinden en kan voor grote gezondheidsproblemen zorgen. Legionella vermenigvuldigt zich in stilstaand water. Vaak komt dit voor in woningen die tijdens de verhuizing lang leeg hebben gestaan of bij mensen die een paar weken op vakantie zijn geweest. Zonder nadenken drinken ze uit de kraan en staan ze onder de douche. Om dit te voorkomen is het aan te raden om altijd eerst al het water goed door te laten lopen voordat je er gebruik van maakt.
Zorg voor voldoende ventilatie
Het is zeer belangrijk om elke dag even alle ruimtes in huis goed te ventileren. Zo zorg je voor een schone luchttoevoer. Hierdoor vermijd je een opstapeling van vocht, CO2 uitstoot en andere gevaarlijke stoffen die meerdere gezondheidsklachten kunnen geven.