Hierdoor ontstaan gele plekken in het gazon

Hierdoor ontstaan gele plekken in het gazon


Iedereen wil graag een mooi, strak en vooral groen gazon in de tuin. Toch hebben veel mensen last van gele plekken in hun gazon. Het is dan belangrijk om de oorzaak van deze plekken te achterhalen. Om je daarbij te helpen, geven we je zes oorzaken waardoor er gele plekken in het gazon kunnen komen. Ook geven we je tips om dit te verhelpen

1. Onjuiste manier grasmaaien

Als je het gras gaat maaien is het belangrijk om voor de lengte van het gras 3 of 4 centimeter aan te houden. Als het gazon veel gebruikt wordt om bijvoorbeeld op te spelen, dan is het beter om het gras iets langer te houden, namelijk 4 of 5 centimeter lang. Als je het korter maait, dan verwijder je de bovenste laag. Dit is de beschermlaag en als deze weg is, kunnen er gele vlekken in je gazon komen.

2. Het weer

Tijdens deze zonnige en droge zomer zie je dat veel gazons schade hebben opgelopen. Het is bij droog en zonnig weer belangrijk om het gras regelmatig te sproeien om gele plekken te voorkomen. In de winter kan je gazon veel te lijden hebben van schimmels, onkruid en bepaalde grasziektes. Na de winter is het dan belangrijk om het gazon goed te bemesten.

3. Te weinig bemesting

Je kon net al lezen dat het belangrijk is om het gazon goed te bemesten. Als je dit niet doet, is het gevolg dat de grond over minder voedingsstoffen beschikt. Dit zorgt ervoor dat het gazon minder gezond is. Toch is teveel bemesten ook niet goed voor het gazon omdat dan niet alle voedingsstoffen door het gras opgenomen worden.
Denk er na het bemesten ook aan om het gazon meteen te sproeien. Dan kan de bemesting goed in de grond trekken. Dit is belangrijk omdat de meststof anders kan verbranden.

4. Een zure bodem

Om een mooi gazon te hebben en te houden, is het belangrijk dat de grond de juiste pH-waarde heeft. Als de pH-waarde te hoog is, wordt de grond zuur en dit zorgt ervoor dat het gras van minder goede kwaliteit wordt. Een tip om de pH-waarde weer op het goede niveau te krijgen, is om gazonkalk te strooien.

5. Huisdieren

Het is heerlijk om je huisdier op het gras te laten spelen. Zorg er wel voor dat je huisdier geen plasje op het gras doet. Omdat urine veel stikstof bevat, dit zorgt voor gele plekken op het gazon. Je kunt dit gemakkelijk verhelpen door een emmertje water over het plasje te gooien.

6. Grasziekten

Er zijn meerdere soorten grasziekten die je gazon kunnen aantasten zoals emelten en engerlingen.
Emelten zijn de larven van de langpootmug. Ze eten aan de wortels van het gras en aan de plantdelen van je gazon. Hierdoor sterft het gras af en komen er kale plekken in je gazon. Je kunt de kans op emelten verkleinen door je gras kort te houden en zoveel mogelijk onkruidvrij. Ook kun je aaltjes gebruiken. Dit is een soort klei die je mengt met water en gebruikt op de kapotte plekken van het gazon.
Engerlingen zijn de larven van een kever. Zij eten de graswortels op. Om deze larven tegen te gaan, kun je ook aaltjes gebruiken.

We hopen dat deze tips ervoor zorgen dat je een stralende grasmat krijgt!

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl