woonverzekering

Hoe belangrijk is een woonverzekering?


Ga je binnenkort verhuizen? Dan komt er waarschijnlijk een hoop regelwerk op je af. Of je nu een eigen woning aanschaft of een woning huurt, ook op het gebied van verzekeringen moet er een hoop geregeld worden. Maar hoe zit dat nu precies met woonverzekeringen? Zijn deze verplicht? En zo niet, waarom zou je dan toch voor een woonverzekering kiezen? In dit artikel leggen we uit hoe belangrijk een woonverzekering afsluiten nu écht is.

Is een woonverzekering verplicht?

Wettelijk gezien is het niet verplicht om een woonverzekering af te sluiten. Toch blijkt dit in de praktijk negen van de tien keer toch nodig te zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een hypotheek afsluit. De hypotheekverstrekker vindt het doorgaans immers een veel te groot risico om een woning zonder woonverzekering te vergoeden. Wie betaalt immers de hypotheek als de gehele woning verwoest is door een brand of ander natuurgeweld? Door jou te verplichten een opstalverzekering af te sluiten, weten zij zeker dat je de kosten kunt blijven betalen en zal het risico minder groot zijn.

Maar hoe zit dat eigenlijk als je in een huurwoning gaat wonen? Dan is het risico toch niet voor de bewoner? Dat zou je misschien zeggen, maar in veel gevallen verplicht de huurbaas de huurder toch om een woonverzekering af te sluiten. Hierbij hoef je je handen gelukkig niet te branden aan de kosten voor een opstalverzekering, omdat dit de taak van de huurbaas is. Wel kan de huisbaas je verplichten om o.a. een inboedelverzekering af te sluiten. Als dit bij jou ook het geval is, zal dit altijd duidelijk in het huurcontract worden gezet.

Is een woonverzekering verplicht

Het verschil tussen een opstal- en inboedelverzekering

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een opstal- en inboedelverzekering? Hoewel weinig mensen antwoord op deze vraag weten te geven is het verschil eigenlijk helemaal niet zo lastig uit te leggen. Alles wat écht aan het huis vast zit valt onder de opstalverzekering. Denk hierbij aan het dak of de regenpijp. Alles wat niet aan de woning vast zit, maar wel in de woning gevestigd is, valt onder de inboedelverzekering. Hierbij kun je bijvoorbeeld aan eigen sieraden denken, de televisie, de bank of het bed.

In de meeste gevallen denken mensen bij de bescherming van hun woning enkel aan de spullen die hierin staan. Dit zijn immers de dingen die van jouw huis een echt ‘thuis’ maken. Je wil er dan ook niet aan denken dat deze gestolen of vernield raken. Met een inboedelverzekering ben je in elk geval verzekerd om deze spullen indien mogelijk te vernieuwen. Hoewel je hier vaak niet bij stilstaat kan er uiteraard ook schade aan de stenen van de woning optreden. Bijvoorbeeld door een brand of natuurgeweld. In ernstige gevallen kan zelfs de gehele woning vernield worden. Met een opstalverzekering is de schade aan de woning altijd verzekerd. Zo slaap je een stuk rustiger.

Niet verplicht, wel belangrijk

Hoewel een woonverzekering bij de wet niet verplicht is, kan het zeker wel verstandig zijn om deze af te sluiten. Zo voorkom je torenhoge kosten als het noodlot toeslaat. Het geeft een prettig gevoel dat je altijd op de verzekering kunt terugvallen als er zich een ongelukkige situatie voordoet. Bekijk vandaag nog de mogelijkheden om een opstal- en/of inboedelverzekering af te sluiten!

Let op: een opstalverzekering is niet voor iedereen noodzakelijk!

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl