Hoe bereken je je maximale hypotheek?


Een eerste eigen huis, of een hypotheek oversluiten omdat de hypotheekrente laag is. Het kan allemaal en het kan ook allemaal bij veel verschillende banken of instanties. Als u uw eerste huis gaat kopen komt u opeens in aanraking met al deze banken en instanties en voor veel mensen is het allemaal nog nieuw en onbekend. Het is de grootste aankoop van je leven dus die onduidelijkheid is niet fijn. In dit artikel kun je daarom lezen hoe je je maximale hypotheek berekend. 

Op Internet kun je veel online calculators vinden om je maximale hypotheek te berekenen. Maar hoe werkt dat? Over het algemeen wordt er met deze vijf stappen gewerkt:

Toetsinkomen berekenen

Je toetsinkomen is het inkomen waarmee jouw maximale hypotheek wordt berekend. Er wordt vaak gekeken naar je bruto inkomen per jaar. Toch is het toetsinkomen niet altijd gelijk aan je bruto inkomen. Het kan bijvoorbeeld lager zijn als je partneralimentatie betaalt. 

Toetsrente

Nadat je toetsinkomen berekend is is het handig om de toetsrente te weten. Dit is de hypotheekrente die gebruikt wordt voor de berekening van je maximale hypotheek. De toetsrente is niet altijd gelijk aan de rente die je betaalt voor je hypotheek. Dat ligt aan de rentevaste periode. 

Bij een rentevaste periode van tien jaar of langer mag je de werkelijke hypotheekrente gebruiken voor de maximale hypotheekberekening. Als je de rente korter dan tien jaar vast zet, moet je toetsen met een algemene toetsrente. Die rente wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld door een onafhankelijke organisatie. 

Woonquote

De woonquote is het percentage van je toetsinkomen dat je als maximale hypotheeklast per jaar mag hebben. Een ander woord hiervoor is woonlastpercentage. De woonquote is afhankelijk van je toetsinkomen, toetsrente en je leeftijd. Hoe hoger je toetsinkomen en hoe hoger de toetsrente, hoe hoger de woonquote. De woonquotes zijn opgenomen in tabellen, ook wel financieringslasttabellen genoemd. Er zijn twee verschillende tabellen: voor en na pensioenleeftijd. 

Maximale hypotheeklast

Nu je je toetsinkomen en woonquote weet is het tijd om je maximale hypotheeklast te berekenen. Dit is het bedrag dat je maximaal aan rente en aflossing mag betalen. Dit wordt berekend door de woonquote te vermenigvuldigen met je toetsinkomen. Om tot een bedrag per maand te komen wordt het gedeeld door twaalf. 

Maximale hypotheekbedrag

En dan kom je aan bij wat je wil weten: je maximale hypotheekbedrag. Dit wordt berekend met je maximale hypotheeklast per maand, die wordt ook wel gezien als zogenaamde maand annuïteit. Dat is het bedrag dat je bruto per maand betaalt aan rente en aflossing voor een annuïteitenhypotheek. 

Dit was slechts een korte uitleg om te zien hoe je maximale hypotheekbedrag nou berekend wordt. Zo weet je een beetje waar je aan toe bent voor je echt een geldverstrekker gaat kiezen waar je je hypotheek afsluit. Voor het kiezen van een bank of instantie is het wellicht ook handig om de recensies van andere mensen over deze te lezen. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt als het gaat om de grootste aankoop van uw leven. 

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl