3 Geheimen die jij nog niet wist over huisautomatisering


Moet jij in de ochtend van de slaapkamer de koude trap aflopen om de thermostaat een paar graden hoger te zetten? Blijven de gordijnen thuis open staan terwijl je laat thuiskomt van het werk en zon allang onder is? Woon je nog in het stenen tijdperk van de twintigste eeuw? Alle gekheid op een stokje, huisautomatisering is meer dan luxe en comfort, je kunt er de woning veiliger mee maken, ook kun je energie besparen met slimme apparaten. Er wordt veel gezegd en gesproken over huisautomatisering, maar deze geheimen wist je misschien nog niet!

Smart home

1. Er zijn veel termen die hetzelfde betekenen

Domotica, Smart Home, Slimme Woning, Home Automation en huisautomatisering, eigenlijk betekent het allemaal (ongeveer) hetzelfde. Domotica is misschien de oudste term, en wordt nog steeds vaak gebruikt als we het hebben over woningen voor senioren die uitgerust zijn met diverse technische snufjes om de bewoners te assisteren. Dit kan een videofoon zijn, een directe link met een alarmcentrale of gewoon een tablet met internetverbinding om een bestelling van de lokale supermarkt thuis te laten bezorgen. Dit zijn vaak hulpmiddelen om het leven van oudere mensen aangenamer en veiliger te maken.

Een Smart Home klinkt wat hipper dan Domotica, toch kun je deze termen gerust door elkaar gebruiken. Maar bij een Smart Home bedoelen we meestal technologische snufjes die het leven wat aangenamer maken. Het zijn vaak luxe artikelen zoals lampen die zelf bepalen welk type licht op een bepaald tijdstip het fijnste is, of luidsprekers die je met spraak kunt bedienen. Bij huisautomatisering wordt er doorgaans gebruik gemaakt van een centraal kastje dat via Wifi in verbinding staat met de “slimme” apparaten in de woning.

Als we kijken naar de termen Smart Home en Slimme Woning kunnen we nog een geheimpje verklappen; apparaten zijn niet slim. We noemen zelflerende apparaten zoals een thermostaat die zelf de optimale temperatuur regelt “slim”, maar ze werken altijd op basis van de input en behoeften van de gebruiker. Hoewel de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie enorm snel gaan hoef je echt niet bang te zijn dat jouw huis wordt overgenomen door apparaten.

smart home uitbreiding

2. Je bent niet (altijd) gebonden aan een merk

Stel, je loopt door een grote woonwinkel in de buurt. Wellicht een winkel met overal Scandinavische termen, umlauts en streepjes door de letter “o”. Je ziet een systeem liggen voor huisautomatisering, en als je goed op de verpakking kijkt zie je dat het alleen werkt met heel specifieke apparaten van één merk. Daar zit je niet op te wachten, dan houd je het toch maar bij die “domme” woning waar je nu in woont. Het klopt dat bedrijven graag hun klanten bij zich houden, maar er is geen enkele fabrikant van huisautomatisering producten die alle slimme apparaten kan leveren. Gelukkig zijn er systemen die wél openstaan voor producten van andere merken. Zo kan de Philips Hue app tegenwoordig samenwerken met HomeKit op iPhones en iPads. Als het werkt met Apple, de koning van de afgeschermde systemen, mag het duidelijk zijn dat je echt niet altijd gebonden bent aan één merk.

Een belangrijk element in huisautomatisering is de centrale router die alle apparaten laat samenwerken, en het liefst ook vanuit een centrale app op jouw smartphone of tablet. De Somfy TaHoma is een mooi voorbeeld van een “universele vertaler” die probleemloos samenwerkt met apparaten van andere merken. Somfy maakt zelf ook randapparatuur zoals IP beveiligingscamera’s en elektrische gordijnrails die binnen een huisautomatisering systeem werken, maar je kunt ook gebruik maken van Philips Hue lampen, Sonos speakers of een Honeywell slimme thermostaat.

Om er zeker van te zijn dat de mogelijkheden nagenoeg onbegrensd zijn kun je letten op ondersteuning voor ITTT (If This Then That), dat is een protocol waarmee je een keten aan functies kunt maken waarmee je diensten die normaal gesproken niet binnen een huisautomatisering werken toch kunt toevoegen en gebruiken.

3. Huisautomatisering stopt niet bij de voordeur

Als laatste geheim verklappen we dat huisautomatisering helemaal niet beperkt is tot de woning! Veel huisautomatisering producten en diensten werken via een internetverbinding, soms lokaal maar ook zeker via internet. Denk aan een IP bewakingscamera die beelden direct naar jouw smartphone stuurt, waar je ook bent op deze planeet. Of een app waarmee je de gordijnen kunt bedienen wanneer je op je werk bent wanneer het plotseling betrekt. Huisautomatisering en een Smart Home gaan veel verder dan de drempel thuis.

Niet alle functies vereisen een internetverbinding, maar je profiteert wel optimaal van de mogelijkheden wanneer je online gaat. Vraag wel aan de specialist in huisautomatisering welke veiligheidsmaatregelen er genomen worden om jouw privacy te waarborgen.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl