Thuis werken
Het wordt steeds populairder om vanuit huis te werken. De meeste thuiswerkers zijn van mening dat ze thuis productiever zijn dan op kantoor. Er wordt minder tijd verpilt aan koffiepauzes en kletsen met de collega’s en je wordt minder snel gestoord. Bovendien is vanuit huis werken een goede manier om files te ontwijken.
Als je dan van je werkgever de mogelijkheid krijgt om thuis te werken, dan is het echter wél belangrijk dat je een goede werkruimte en –plek hebt.
De werkruimte
De meest ideale werkplek bevindt zich in een afgescheiden ruimte. Een aparte werkkamer in huis, een tot kantoor ingerichte garage of zelfs een apart kantoor in de tuin. Je hoeft niet meer te slepen met je labtop, telefoon en mappen, omdat de eettafel gedekt moet worden; je trekt de deur achter je dicht en laat de boel de boel. Bovendien wordt je niet gestoord door eventuele familieleden. Zorg je ook voor een goede inrichting van je werkplek? Dan heb je een optimale werkruimte gecreëerd.
Tuinkantoor
We noemden het al even, een kantoor in de tuin. De grotere tuinhuizen bieden een goede werkruimte, mits je natuurlijk genoeg ruimte hebt in je tuin. Tegen relatief lage kosten bouw je een rustige en functionele werkruimte. Hoewel je in de meeste gemeenten geen bouwvergunning nodig hebt voor het bouwen van een tuinhuis van maximaal 30m2, is het raadzaam de gemeente voorafgaand aan de bouw te vragen naar de eisen en voorwaarden. Het zou toch vervelend zijn als je achteraf van alles moet wijzigen of het tuinkantoor zelfs zou moeten afbreken.
Vergoeding thuiswerken
Wanneer je één of meerdere dagen per week thuis werkt gedurende normale werktijden, mag je werkgever je eenmaal in de vijf jaar een onbelaste vergoeding geven. Deze vergoeding voor de inrichting van de (reeds bestaande) werkplek thuis bedraagt maximaal € 1815. Deze vergoeding is echter alleen onbelast als:
- Het thuiswerk, ook wel telewerk genoemd, schriftelijk wordt overeengekomen. In de schriftelijke overeenkomst dienen je naam en adres te zijn vastgelegd;
- In het contract de dag of dagen staan waarop je thuis werkt. Dit moet minimaal één keer per week zijn;
- De werkplek de mogelijkheid biedt voor digitale communicatie;
- De inrichting voldoet aan de gestelde eisen in het Arbeidsomstandighedenbesluit;
Verwar de vergoeding voor de inrichting van de werkplek overigens niet met die van de inrichting van de werkruimte. Bij inrichting van de werkruimte hebben we het namelijk over de inrichting van het gehele kantoor, de studeerkamer, het atelier etc. De kosten hiervoor kun je eventueel aftrekken van de inkomstenbelasting. De criteria hiervoor zijn veel strenger dan de voorschriften waaraan je moet voldoen, wil je in aanmerking komen voor een werkplekvergoeding van je werkgever.
Zelfstandigheidscriterium
Ten eerste is het zelfstandigheidscriterium van toepassing. Dit houdt in dat je werkruimte zich bevindt in een zelfstandig gedeelte van je eigen woning. De werkruimte dient dan een eigen opgang te hebben, of in een losstaand bijgebouw gesitueerd te zijn.
Inkomenscriterium
Ten tweede dien je te voldoen aan het inkomenscriterium. Dit houdt in dat als je de kosten voor je werkkamer wilt kunnen aftrekken van de belasting, je 70% of meer van je arbeidsinkomen ín de werkruimte thuis moet verdienen. De rest van de werktijd die je op kantoor doorbrengt of werkzaamheden die buitenshuis plaatsvinden, tellen dus niet mee. Heb je geen werkplek elders, dus werk je naast je thuiswerk niet ook nog op een kantoor, dan tellen de werkzaamheden buiten de werkplek wél mee. Ook dan dient 70% of meer van het arbeidsinkomen met thuis werken verdient te worden, maar 30% vanuit je werkruimte.
Wanneer aan beide criteria is voldaan, is een vergoeding vrijgesteld van 20% van de huur (bij een huurwoning) of maximaal 20% van de huurwaarde (bij een eigen woning). In dat geval kom je niét meer in aanmerking voor een afzonderlijke vergoeding door je werkgever.
Of je nou wel of niet in aanmerking komt voor een vergoeding, het gaat erom dat als je thuis werkt, je prettige werkomstandigheden creëert. Een plek waar je rustig kunt werken en van alle benodigde faciliteiten voorzien bent. En ja, dat je niet meer úren en úren in de file hoeft te staan om thuis te komen. Maar dat je vrije avond begint, direct op het moment dat je de deur van je werkruimte achter je dichttrekt, dát is natuurlijk geweldig.