De voordelen van een goed ontworpen tuin


Nog een paar dagen te gaan en het is weer lente. Het seizoen waarin veel mensen hun tuin klaar maken voor het mooie voorjaarszonnetje. Waar de een klein uitpakt en alleen wat nieuw groen plant, pakt de ander het rigoureus aan door de gehele tuin te renoveren.

In dat laatste geval is het goed om te weten dat het succes van je nieuwe tuin afhankelijk is van een goed doordacht plan, oftewel een doordacht tuinontwerp. Maar wat zijn de voordelen van een goed tuinontwerp? Daarover vertellen we je in dit artikel meer.

PS: wil je na het lezen van dit artikel meer weten over tuinontwerp, kijk dan op: aardoomhoveniers.nl/dienst/tuinontwerper/.

Balans in de beplanting

Veel mensen vinden hun tuin in de winter maar een saaie bedoeling. Dat is niet zo gek, want van kale takken en afgestorven seizoensplanten wordt je immers ook niet vrolijk. Maar je kunt dit voorkomen door in het tuinontwerp rekening te houden met de verschillende seizoenen en daar de beplanting op af te stemmen. Op die manier staat er het gehele jaar door groen in de tuin.

Een ander belangrijk aspect waarmee rekening wordt gehouden in een tuinontwerp, zijn de gebruikers van de tuin. Heb je bijvoorbeeld huisdieren? Dan worden planten die giftig voor hen zijn uit het ontwerp gelaten. Heb je kleine kinderen? Dan zul je in het ontwerp geen scherpe rotspartijen en puntige hekjes aantreffen, maar wel genoeg speelruimte.

Wateroverlast wordt zoveel mogelijk beperkt

Door in het ontwerp van je tuin rekening te houden met hevige regenval kun je wateroverlast in de tuin tegengaan. Regenbuien zijn de afgelopen jaren steeds heviger geworden en daarom kun je eigenlijk het watermanagement aspect van een tuin niet langer negeren.

Twee voorbeelden

Maar waar moet je dan concreet aan denken met betrekking tot het tuinontwerp? Denk bijvoorbeeld aan het leggen van een drainagesysteem in je tuin. Een dergelijk systeem bestaat uit buizen die je onder de grond legt. In de buizen zitten gaatjes zodat het water naar binnen kan druppelen. Om te voorkomen dat de gaatjes dichtslibben wordt er een stoffenmantel over de buis gewikkeld.

Een tweede voorbeeld is een regenton die op de dakgoot wordt aangesloten. Het dakoppervlak vangt immers enorm veel water op dat anders allemaal in de tuin terecht zou komen. Je kunt je voorstellen dat met een regenton de hoeveelheid water die in je tuin terechtkomt flink gereduceerd wordt. Bovendien kun je in drogere maanden het opgevangen water gebruiken om de beplanting water te geven.

Aandacht voor duurzaamheid

Veel tuinen worden vandaag de dag voor een groot deel betegeld. Dat is funest in het kader van duurzaamheid. De bodem krijgt door de tegels minder water, waardoor het bodemleven afneemt.

Bovendien is een betegelde tuin niet aantrekkelijk voor wilde dieren, zoals bijen, vlinders en egels. Dergelijke dieren krijgen steeds minder ruimte zodat het voor hen lastiger wordt om te overleven.

In een goed ontworpen tuin wordt naar een balans gezocht tussen de gebruikers en de natuur. Zo draag je een steentje bij een het behoud van de natuur, zonder dat het ten koste gaat van het tuinplezier.

Tot zover de voordelen van tuinontwerpen. Tot slot willen we je nog even kort informeren over bedrijfstuinen. Voor dergelijke tuinen is een goed tuinontwerp namelijk ook van groot belang.

Bedrijfstuinen en tuinontwerpen

Een goede ontwikkeling is de toenemende aandacht voor een prettige werkomgeving. Een bedrijfstuin vormt daar een belangrijk onderdeel van. Een groene werkomgeving levert namelijk de volgende voordelen op:

  • Minder stress
  • Meer creativiteit
  • Een lager ziekteverzuim
  • Meer werkplezier

Bedrijfstuinen en tuinontwerpen

Op optimaal van deze voordelen te profiteren is een doordacht tuinontwerp belangrijk. Aspecten waarmee je rekening moet houden zijn onder andere:

  • Welk groen kun je het beste gebruiken, zodat de onderhoudskosten niet te hoog oplopen?
  • Hoeveel bankjes heb ik nodig, zodat al mijn medewerkers tijdens zonnige dagen in de tuin kunnen lunchen?
  • Welke beplanting mag niet in de tuin, omdat het vlekken zou kunnen geven op de werkkleding?

Naast de bovenstaande punten zijn dezelfde punten als bij particuliere tuinen van belang, oftewel de punten die we eerder in dit artikel bespraken.

 

Meer informatie over bedrijfstuinen

Ben je ondernemer of vanuit je functie verantwoordelijk voor de bedrijfstuin en wil je meer weten over de voordelen, aandachtspunten en de mogelijkheden rondom bedrijfstuinen, kijk dan op: aardoomhoveniers.nl/dienst/bedrijfstuin/.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl