warmtepomp gasloon wonen

Warmtepomp: het antwoord op een gasloos bestaan?


De Nederlandse regering is de afgelopen jaren enorm in de weer geweest om voor ons een gasloos bestaan te realiseren. De aardbevingen in Groningen was het druppeltje dat de spreekwoordelijke emmer liet overlopen. Ook op internationaal gebied zien we dat gasloos leven steeds belangrijker wordt. Aardgas is op retour en dat is goed te merken aan de ontwikkelingen in de installatietechniek. ROVC technische opleidingen heeft het er maar druk mee. Steeds meer installatiemonteurs laten zich omscholen of volgen cursussen om met de stroming mee te bewegen. De cursus warmtepomp werd de afgelopen jaren door duizenden monteurs gevolgd. Koudetechniek is onze toekomst en de warmtepomp lijkt daar de sterkste schakel in te zijn. Ben jij al bekend met de werking van de warmtepomp?

curus wartempomp volgen

Hoe werkt een warmtepomp?

Vanaf 2020 mogen er geen cv-ketels meer verkocht worden in ons land. Dat zal de eerste stap zijn naar gasloos wonen. Natuurlijk betekent dat niet dat iedereen al zonder gas leeft. Veel mensen koken nog steeds op gas of hebben pas een nieuwe cv-ketel aangeschaft. Toch pleit de regering voor een CO2 neutraal Nederland in 2050. Specialisten raden aan om voor die tijd al onderzoek te doen naar alternatieven om het huis te verwarmen. Op dit moment kun je nog in aanmerking komen voor subsidies om zelfvoorzienende alternatieven zoals de warmtepomp of zonnepanelen te realiseren. Na 2020 zullen die reserves hoogstwaarschijnlijk uitgeput raken door de grote vraag. Op dit moment kan je nog profiteren van het spaarpotje van de regering, wij raden aan om dit zeker te doen. De warmtepomp lijkt de meest voor de hand liggende optie als we over zullen gaan op een CO2 neutraal Nederland. Toch is nog niet iedereen hiermee bekend. Hoe werkt een warmtepomp eigenlijk?

Simpel gezegd is een warmtepomp een systeem waarbij warmte uit een specifieke bron wordt gehaald, denk hierbij aan water of lucht. Deze bron wordt vervolgens door een speciaal koudemiddel onder bepaalde druk of temperatuur op een woning losgelaten. We spreken van zogenoemde F-gassen. Dit zijn gassen die in het koelsysteem geen kwaad kunnen, maar in de omgeving bij kunnen dragen aan een versnelling van het broeikaseffect. Het is dan ook van groot belang dat er met zorg wordt omgesprongen als er gewerkt wordt met deze koudemiddelen. W-installateurs zijn dan ook verplicht om een cursus warmtepomp en F-gassen te volgen. Alleen dan mogen ze een warmtepomp op correcte wijze installeren.

hoe werkt een warmtepomp

Voordelen van een warmtepomp?

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een warmtepomp voor jou als consument? Wij hebben de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet:

  • Besparen op de stookkosten: je verbruikt veel minder energie dankzij een warmtepomp. Hierdoor besparen huishoudens gemiddeld zo’n 500 euro per jaar! Zo haal je ook de kosten van de warmtepomp er gemakkelijk uit.
  • Verhoging van het energielabel van de woning: sinds enkele jaren is het verplicht om een energielabel te geven aan een woning. Dit energielabel is van grote invloed op de uiteindelijke waarde van het huis. Dankzij een warmtepomp stijgt jouw woning één of twee stappen in het energielabel, zo verhoog je gemakkelijk de waarde van het huis.
  • Grote verbouwing is meestal niet nodig: vaak kan er gewoon gebruik gemaakt worden van bestaande leidingen en/of vloerverwarming.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl