wastafel

Wastafels


Vorm en materiaal van de wastafel wordt steeds gevarieerder.De standaard wastafels zoals we die kennen worden vervangen door steeds modieuzere vormen.

Eén van de meest opvallende ontwikkeling op het gebied van badkamers is dat er steeds meer wastafels komen die bestaan uit een dressoir in combinatie met een porseleinen waskom. Dit doet denken aan de goede oude tijd waarin men zich nog waste boven een kom. Een dergelijke combinatie geeft de badkamer dan ook een knusse uitstraling. De afvoerpijp van het water is door het kastje aan het zicht onttrokken.

Wastafels zijn er in allerlei soorten en maten, vanaf een diepte van 40 cm. Bij een geringere diepte is er geen sprake van een wastafel, maar van een fonteintje of handwasbakje.
Het grootste exemplaar is de ‘dubbele wastafel’, dat wil zeggen: een wastafel met twee bassins. Tussen deze twee uitersten ligt een grote verscheidenheid in maten.

Het aantal modellen en vormen in wastafels zijn legio. Ze kunnen vierkant of rond zijn, rechthoekig, hartvormig, ovaal of uitgevoerd in soft-line.

vrijhangend wastafel

De meeste wastafels worden vrijhangend aan de muur bevestigd. Kies je daarvoor, let er dan op dat de wastafel geen scherpe hoeken en randen bevat waaraan je jezelf zou kunnen bezeren. De randen dienen enigszins naar binnen af te lopen. Daardoor stroomt spatwater terug in de waskom.

Een fraaie en nuttige voorziening vormt een (meestal keramische) zuil of sifonkap die de afvoer aan het oog onttrekt. Het voordeel hiervan is dat je de afvoer niet geregeld schoon hoeft te maken.
Een zuil oogt zeer fraai, maar heeft als minpuntje dat je aan een bepaalde montagehoogte gebonden bent, terwijl dat bij de sifonkap niet het geval is. De sifonkap wordt aan de wand bevestigd, en past daardoor bijzonder goed bij wandhangende bidets en toiletten. Voor wie iets aparts wil, is er een wastafel op zuil die vrij van de muur staat.

Voordeel van deze constructie is dat ze geen problematische overgang tussen wastafel en tegelwand met zich meebrengt. Het ontbreken van de gebruikelijke siliconenafdichting is een ware verademing. De tegelwand loopt ononderbroken door en krijgt daardoor een fraaiere uitstraling. Diezelfde wastafel kan ook vrijhangend aan een roestvrijstalen spaceframe tegen de wand worden bevestigd. Heel apart is een keramische wastafel met aan de onderzijde een golvende, gedecoreerde lijn. Dit – in technisch opzicht razend knappe – design verschaft de badkamer een romantisch tintje.

Inbouwwastafel

Behalve vrijhangende of vrijstaande wastafels zijn er ook inbouwmodellen in allerlei vormen. Een inbouwwastafel wordt opgenomen in een blad van kunststof, mdf, marmer, graniet, resopal, of ander materiaal, dat meestal ter afdekking dient van een onderkast. Er zijn bassins die onder de uitsnijding van de plaat worden bevestigd, andere die er met de rand bovenop rusten, en weer andere die half ingebouwd zijn, waarbij het voorste deel zichtbaar is. In dat geval biedt de onderkast minder ruimte, maar is de wastafel beter toegankelijk.

Welke uitvoering je ook kiest, essentieel is dat de randen waarmee de waskom overgaat in het blad absoluut goed passen, waterdicht afsluiten, en makkelijk schoon te houden zijn. Voor het overige biedt een inbouwwastafel veel voordelen. Denk alleen maar aan de praktische aflegvlakken rondom de waskom.

Naadloos

Zijn wastafel en blad uit één stuk gemaakt (bijvoorbeeld van kunststof, watervast verlijmd triplex, of gegoten marmer) en vormen ze één geheel, dan is er sprake van een wastafelblad. Hier gelden de bezwaren van de randen niet; ze zijn er eenvoudigweg niet. Deze naadloze wastafelbladen variëren in breedte, materiaal en uitvoering. Let erop dat ze van een waterkering zijn voorzien.

Onderbouw

Bij vrijhangende wastafels kun je in plaats van een zuil of sifonkap ook een onderbouw in de vorm van een kastje toepassen. De voordelen hiervan zijn, dat je de beschikking krijgt over extra opbergruimte, de afvoer niet meer te zien is en de wastafel het aanzien krijgt van een meubeltje.

Afvoer van water

Er zijn wastafelmodellen waarbij het overloopgat verdekt is weggewerkt, of vervangen wordt door een onzichtbaar mechanisme dat er automatisch voor zorgt dat het water wegloopt zodra een te hoge stand wordt bereikt.

De afvoer bestaat uit een sifonbeker of een S-bocht. Deze kan van chroom zijn of van wit kunststof. Uitgesproken mooi zijn ze echter zelden, waardoor ze meestal het aanzien van de wastafel enigszins verstoren. Bovendien is het de moeilijkste te reinigen plaats. Een zuil, sifonkap of onderkastje biedt een prima oplossing voor dit euvel. Ook zijn er (verrijdbare) meubeltjes in de handel die precies onder de wastafel passen en de afvoer aan het oog onttrekken.

Een aanrader is om onder de wastafel hoekstopkranen te (laten) monteren. Daarmee kunt u de straalsterkte regelen (handig bij fonteintjes), maar je kunt er ook de watertoevoer plaatselijk mee afsluiten wanneer de kraan op de wastafel onverhoopt moet worden gerepareerd, zodat je elders in huis ongehinderd water kunt blijven tappen.

Inbouwframe

Over het algemeen worden enkele en dubbele wastafels met steenschroeven aan de wand bevestigd. Is de wand niet stabiel genoeg, dan wordt er vooraf een ‘inbouwframe’ in wand en vloer verankerd.

Let er bij de montage op dat een functionele hoogte wordt aangehouden. De mens van nu is langer dan die van de vorige generatie! Een ideale oplossing vormen verstelbare wastafels waarvan de hoogte kan worden aangepast aan de lengte van elk gezinslid.keramiek wastafel

Wastafels zijn doorgaans uitgevoerd in keramiek, geëmailleerd plaatstaal of kunststof. Wat betreft functionaliteit, hygiëne, onderhoud en comfort doen ze niet voor elkaar onder, zodat je je bij je keuze kunt laten leiden door jouw persoonlijke smaak. Iets minder makkelijk schoon te houden, maar wel zeer fraai, zijn de modellen uit roestvrij staal, veiligheidsglas, Iroko hout, of terracotta. Heel modern zijn de fraai ogende, nagenoeg vlakke glazen wasbakken.

Vlak en glad

De meeste wastafels zijn vervaardigd van kristalporselein. Dit materiaal is voorzien van een diamantharde glazuurlaag die ervoor zorgt dat het oppervlak volkomen vlak en glad is. Er zijn geen poriën waarin zich bacteriën kunnen nestelen, of waarin zich vuil kan vastzetten. Wastafels van plaatstaal zijn lichter in gewicht dan die van kristalporselein en daardoor beter geschikt om aan minder stevige muren te worden bevestigd. Het productieproces (waarbij een stalen plaat in de gewenste vorm wordt diepgetrokken) geeft ontwerpers alle vrijheid in het ontwerp. Plaatstalen wastafels worden afgewerkt met een emailleerlaag, die net zo hard, glad en dicht is als het glazuur van de kristalporseleinen wastafel. Dus: ook hygiënisch, gemakkelijk in onderhoud en bacterievrij.
Vooral vanuit Italië komen er ook steeds meer wastafels van roestvast staal op de markt. Sommige modellen zijn zeer fraai gevat in een hardglazen aflegvlak.

Kunststof wastafel

In het goedkopere genre kom je terecht bij kunststof wastafels. Belangrijk is om te weten van welke soort kunststof ze vervaardigd zijn. Gebleken is dat niet alle kunststoffen geschikt zijn voor de vervaardiging van wastafels.
De kunststof moet bestand zijn tegen veranderende watertemperaturen, kalkaanslag, de inwerking van agressieve stoffen en zuren zoals die in zeep en bepaalde cosmetische producten kunnen voorkomen. Materialen op basis van thermoharders (zoals polyester) zijn krasvast, en bestand tegen bijna alle huishoudchemicaliën, waaronder zelfs nagellakremover.
Materialen op basis van thermoplasten – zoals acryl – zijn over het algemeen zachter qua oppervlak; krassen kan men echter weg polijsten.

You may also like

LEAVE A COMMENT

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl