Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?


Het kan gebeuren dat je onbedoeld schade bij iemand anders veroorzaakt. Hierbij denken we niet alleen aan materiële schade, maar ook aan fysieke. Wanneer de buurman over een losliggende kabel vanuit jouw huis struikelt en vervolgens in het ziekenhuis belandt, zal jij voor de medische kosten aansprakelijk worden gehouden. Het is niet verplicht om als particulier over een aansprakelijkheidsverzekering te beschikken. Het kan echter wel enorm handig zijn. Wanneer er onverhoopt schade wordt veroorzaakt, kan je altijd terugvallen op je verzekeraar. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en kan tevens ook nog eens enorm hoog in de papieren lopen. Nu is natuurlijk wel de vraag hoeveel een aansprakelijkheidsverzekering precies kost. Hoeveel premie betaal je per maand? En op basis van welke gegevens wordt de premie vastgesteld? Wij zochten het uit!

Wat zijn de gemiddelde premiekosten van een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering sluit je in eerste instantie voor jezelf af. Als je schade bij of aan iemand anders veroorzaakt, zal de verzekeraar het bedrag uitkeren. Hierdoor ben je stressvrij in de vervelende periode omtrent het ongeluk. Als je echter weinig te besteden hebt, kunnen we het ons voorstellen dat je de gok neemt. Hoe groot is immers de kans dat je schade bij iemand anders veroorzaakt? Eerlijk? Groter dan je zou denken. Een ongeluk wordt nooit opzettelijk veroorzaakt, maar is tegelijkertijd wel een hoge kostenpost. Wanneer je het geld niet hebt, kan het je aardig in de schulden helpen. Daarom is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering een stuk verstandiger. De premie is relatief laag, waardoor vrijwel iedere Nederlander deze op maandbasis kan betalen. Gemiddeld betaal je tussen de 1 en 6 euro per maand. Dit is afhankelijk van je gezinssamenstelling, leeftijd en de woonplaats.

kosten aansprakelijkheidverzekering

Gezinssamenstelling

De premie van de aansprakelijkheidsverzekering wordt voornamelijk op je gezinssamenstelling gebaseerd. Logischerwijs zal een alleenstaande zonder kinderen veel minder risico op het veroorzaken van ongelukken lopen. We weten immers allemaal dat kinderen zeer onstuimig zijn en onbedoeld ongelukken kunnen veroorzaken. Hierdoor is de kans volgens de verzekeraar groter dat je gebruik maakt van hun diensten. Daar betaal je dan ook een meerprijs voor.

aansprakelijkheidsverzekering gezin

Hoe ouder, hoe goedkoper

Over het algemeen gaan verzekeraars van de volgende stelling uit: wijsheid komt met de jaren. Ze zijn ervan overtuigd dat oudere mensen minder snel ongelukken veroorzaken dan de jeugd. Daardoor zal je naarmate je ouder wordt minder premie hoeven te betalen. Na je zeventigste verandert dit weer. Dan neemt de kans op schade weer toe en gaat de premie ook weer iets omhoog. Ook als je kinderen ouder worden, neemt de premie af.

Woonplaats

Ook je woonplaats is van belang voor de prijsopbouw van de premie. Uit onderzoek blijkt dat het aantal ongelukken in sommige woonplaatsen hoger ligt dan in andere gebieden. Hierdoor stijgt het risico en nemen verzekeraars het zekere van het onzekere door de premies voor deze woonplaatsen omhoog te gooien. Hierbij gaat het uiteraard niet om hele euro’s, maar slechts enkele centen die het risico dekken. Zelf zal je hier dan ook weinig aan merken, maar de verzekeraars nemen het wel mee in hun prijsopbouw.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl