vlinderkleppen

Wat zijn vlinderkleppen?


Vlinderkleppen behoren net als kogelkranen tot de kwartslagafsluiters familie. De zogenoemde “vlinder” van een vlinderklep is verbonden met de spindel. Wanneer de staaf loodrecht op de stroomrichting wordt gedraaid dan is de klep gesloten. Om de stroom weer mogelijk te maken moet de klep geopend worden door de schijf terug te draaien. Bij grotere leidingdiameters zie je vlinderkleppen vaker dan kogelkranen.

Vlinderkleppen zijn worden veel gebruikt voor modulerende of aan-uit toepassingen, waarvoor ze door hun compactheid, lichte gewicht en snelle bediening uitermate geschikt zijn. Ook zijn vlinderkleppen verkrijgbaar in diverse maten en zijn ze relatief voordelig. Vlinderkleppen kunnen op verschillende manieren bediend worden, bijvoorbeeld automatisch of met hendels. Grotere handbediende modellen zijn uitgerust met een tandwieloverbrenging. Lees hieronder meer uitleg over de werkingsprincipe van vlinderkleppen en mogelijke bedieningsmethodes.

Hoe werken vlinderkleppen?

Vlinderkleppen werken eigenlijk vrij eenvoudig. Een vlinderklep bestaat uit de behuizing, de afdichting, de spindel en de schijf. Bij een typische vlinderklep is de schijf geplaatst in het midden van de verbonden pijp en is de spindel verbonden met een handgreep of actuator aan de buitenzijde van de klep. In een gesloten positie staat de schijf loodrecht op de stroom en zorgt de klepzitting voor de afdichting. De o-ring zorgt ervoor dat ook de spindel wordt afgedicht. Wordt de spindel 90 graden gedraaid? Dan positioneert de schijf zich parallel aande stroom door weg te draaien van de klepzitting. Door gedeeltelijk de spindel te roteren zorg je ervoor dat de stroom wordt gesmoord of geproportioneerd.

Vlinderkleppen bediening

Er zijn verschillende mogelijkheden om een vlinderklep te bedienen. Zo is het mogelijk om vlinderkleppen handmatig te bedienen, maar ook een automatische bediening is mogelijk. Automatisch bedienen van vlinderkleppen kan door pneumatische, hydraulische of elektrische actuators. De schijf in de vlinderklep kan nauwkeurig geroteerd worden van volledig gesloten tot volledig geopend. 

Handbediening van vlinderkleppen

Vlinderkleppen zijn eenvoudig handmatig te bedienen. Vaak wordt er gekozen voor een hendel of wiel met tandwieloverbrenging. Een hendel wordt vaak gebruikt voor kleine vlinderkleppen en kan worden vergrendeld in meerdere posities (open, gedeeltelijk open of gesloten). Bediening door middel van een tandwiel is speciaal ontworpen voor grotere vlinderkleppen. Door te draaien aan het wiel kan de vlinderklep bediend worden. Tandwiel bediende vlinderkleppen kunnen worden uitgerust met positie indicatoren en kunnen niet via de schijf bediend worden omdat ze zelf-remmend zijn. 

Automatische bediening van vlinderkleppen

Vanaf een externe locatie de kleppen bedienen? Dan is automatische bediening een betrouwbare optie. Voor automatische bediening zijn er drie soorten actuators, namelijk: elektrisch, pneumatisch en hydraulisch. Een automatische bediening zorgt ervoor dat er nauwkeurig geroteerd kan worden.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl