Welk metselwerk past bij jou

Welk metselwerk past bij jou?


De afwerking van de buitenmuren van je huis bepalen voor een groot deel het karakter en de stijl. Hoewel dit sinds de jaren 60 niet altijd meer helemaal het geval is, zijn de meeste huizen voor het overgrote deel aan de buitenkant afgewerkt met bakstenen. Maar waar moet je allemaal aan denken bij het neerzetten van een bakstenen muur?

Zelf aan de slag

Indien je zelf de handen uit de mouwen wilt gaan steken om een muur te metselen moet je met een aantal dingen rekening houden. Je moet bijvoorbeeld bedenken wat voor soort steen je wilt gebruiken, in welke verhouding je de metselspecie wilt mengen en of je een dubbele muur met spouw wilt metselen of niet. Kortom metselen lijkt een simpel klusje, maar bij het voorwerk komt een hoop denkwerk kijken.

Wanneer je hebt uitgemaakt hoe dik de voeg wordt, hoe dik de lagenmaat wordt en wat de breedte van de koppenmaat wordt kunnen de rest van de voorbereidingen worden getroffen. Als extra aandachtspunt moet je letten op de vochtigheid van de stenen, als de stenen lange tijd droog zijn geweest kan dit problemen opleveren. Wanneer dit het geval is, bijvoorbeeld in de zomer, is van belang ze goed nat te maken voordat je ze legt. Als dit niet gebeurt zuigt de steen het vocht te snel uit de specie en kan het geheel niet goed aan elkaar hechten.

zelf metselen

Goed resultaat met kwaliteitsgarantie?

Ben je geen echte doe-het-zelver en wil je het metselen uitbesteden, dan is het altijd verstandig om te kiezen voor aannemers die die focussen op metselwerk en die hier ervaring mee hebben. Bedrijven die iets meer ervaring hebben weten hoe hun werk het over de jaren doet en kunnen hier de technieken op aanpassen. Woon je in de bovenste helft van Nederland, dan is Betsema Bouwgroep misschien een goede.

Betsema Bouwgroep is een familiebedrijf dat onder leiding staat van de derde generatie aannemers in de familie, Jaap Betsema. Het bedrijf is in 1965 als Aannemingsbedrijf Betsema gestart als metselbedrijf. Het metselwerk van Betsema is van hoge kwaliteit en komt in veel varianten. Zo is de bouwgroep ervaren in het traditioneel metselen van alle soorten gevelstenen in verschillende verbanden, maar ook bekwaam in het restaureren of aanleggen van voegwerk. Hoewel het metselwerk voor Betsema Bouwgroep nog altijd één van de belangrijkste activiteiten betreft is het bedrijf tegenwoordig in meerdere bouwfacetten gekwalificeerd.

Foto (c) Michiel Wijnbergh

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl