Is een steiger verplicht bij verbouwing op hoogte?
Als je werkt op hoogte moet je aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. De meeste bedrijfsongevallen gebeuren op hoogte door valpartijen. Als je werkt op 2,5 meter hoogte ben je verplicht om te werken met een steiger of een hoogwerker. Veel mensen kiezen voor een rolsteiger. Deze is snel en gemakkelijk in elkaar te zetten en je kan ze in meerdere varianten opzetten. Hierdoor ben je altijd flexibel en kan je efficiënt te werk gaan. Benieuwd waar je nog meer op moet letten bij het verbouwen op hoogte? Lees dan snel verder.
Werk zoveel mogelijk vanaf de grond of met veilige materialen
Er zijn genoeg handelingen die je ook op de grond kan uitvoeren. Als je gevaarlijke situaties wilt voorkomen is het belangrijk om alleen het werk op hoogte uit te voeren als dat echt nodig is. Als je materialen nog in elkaar moet zetten of je werkkleding nog goed moet doen, kan je dit voor de veiligheid beter al op de grond doen.
Daarnaast is het belangrijk dat je in het bezit bent van veiligheidsmaterialen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een veiligheidsharnas, zodat je nooit helemaal naar beneden kunt vallen.
Wat kan je verder nog doen om ongevallen te voorkomen?
Ongevallen op hoogte worden vaak veroorzaakt door meerdere factoren. Zo kan er verkeerd gebruik worden gemaakt van een steiger of de persoon in kwestie gaat onveilig te werk. Je kan zelf gelukkig ook veel doen om ongevallen te voorkomen. De cijfers liegen er immers niet om: jaarlijks gebeuren er tientallen ongevallen met cijfers. Hierdoor ontstaan er sterfgevallen en mensen met een zware verwonding. Met de volgende tips maak jij dit risico zo klein mogelijk:
- Draag geschikt schoeisel en voorkom de kans op uitglijden
- Haal geen koppelingen of andere leuningen los als je bezig bent op een steiger. Zorg dat de constructie in tact blijft als je aan het werk bent
- Zorg dat je een steiger niet overbelast. Dit houdt o.a. in dat je niet met teveel personen of te zware materialen de steiger op gaat. Bekijk eerst hoeveel gewicht hij kan houden.
- Denk continue aan de risico’s en ga zo zorgvuldig mogelijk te werk.
- Zorg dat je altijd met minimaal 2 personen aan het werk bent. Mocht er een crisissituatie ontstaan is er altijd iemand die te hulp kan schieten.
- Controleer of de steiger aan de veiligheidsvoorwaarden voldoet alvorens je hem in gebruik neemt.
Ongevallen met een steiger
Als de steiger op de juiste manier wordt opgebouwd en over een stevige constructie beschikt is het een zeer veilige manier om op hoogte te werken. Toch gaat er ook vaak nog iets mis. Dit komt vaak door onstabiele constructies en verkeerd omgaan met de materialen. Wil je zeker weten dat de steiger goed opgebouwd is? Vraag het dan aan een deskundige of laat het door iemand anders met ervaring controleren.