wat levert zonnepanelen op

Zonnepanelen: wat kost het en wat levert het op?


De overheid stimuleert ons steeds meer om gebruik te maken van alternatieve middelen om energie op te wekken. Zonnepanelen zijn een veelgebruikte methode om veel geld op de energierekening te besparen. Daarnaast weten we allemaal dat we streven naar groene energiebronnen. Over enkele jaren wil de overheid dat Nederland zo goed als CO2 neutraal leeft. Dat betekent dat er geen sprake meer is van Cv-ketels en dat ‘grijze’ energie zo veel mogelijk voorkomen wordt. Bovendien stijgen de energieprijzen steeds meer, waardoor dit over enkele jaren bijna onbetaalbaar wordt. Veel mensen kijken dan ook nu al naar de mogelijkheden om zelf energie te produceren. Toch zijn we nog niet allemaal op de hoogte van de werking van zonnepanelen en de kosten die dit met zich meebrengt. En wat levert het eigenlijk op voor het gemiddelde gezin? Allemaal vragen die belangrijk zijn om de eventuele overstap naar zonnepanelen te rechtvaardigen. Wij zochten naar de antwoorden op deze vragen. Lees je mee?

Hoeveel energie kan ik produceren met zonnepanelen?

Dit is een belangrijke vraag die allesbepalend is voor jouw uiteindelijke beslissing om voor zonnepanelen te kiezen. Dit is echter afhankelijk van meerdere factoren. Het vermogen van zonnepanelen speelt een allesbepalende rol in de opbrengst van energie. Dit vermogen wordt doorgaans uitgedrukt in Wattpeak (Wp). Hiermee wordt er een schatting gedaan hoeveel energie de panelen kunnen produceren onder de ideale omstandigheden in de fabriek. Dit mag dan ook altijd alleen als schatting beschouwd worden. In de realiteit zal de productie een stuk lager komen te liggen omdat de omstandigheden simpelweg niet altijd ideaal zijn.

Leveranciers van zonnepanelen zijn verplicht om het vermogen van hun producten te vermelden. Daarnaast moeten ze een realistische schatting vermelden van het aantal kWh dat ontstaat door het gebruik van de panelen. Dankzij deze schatting is het zeer eenvoudig om uit te rekenen hoeveel panelen je nodig hebt om een heel gezin draaiende te houden op enkel zonnepanelen.

rendement zonnepanelen

Zonnepanelen kosten

De kosten van zonnepanelen zijn zeer uiteenlopend. Deze zijn afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen. De efficiëntie van zonnepanelen is nooit gelijk. Er zijn zonnepanelen die veel minder opbrengen dan anderen en daar betaal je dan ook minder voor. De afgelopen jaren zien we echter dat de kosten van zonnepanelen spectaculair gedaald zijn. Dit heeft vooral te maken met de toenemende interesse voor het product. Door de enorme groei in de vraag is het aanbod fors gestegen. Hoe meer producten, hoe lager de prijs. Ook de leveranciers van zonnepanelen concurreren flink met elkaar en dat resulteert voor de consument in lagere prijzen. Over het algemeen kun je rekenen op de volgende kosten:

  • Als je de zonnepanelen zelf wilt installeren: €1,20 per Wattpeak. 10 zonnepanelen leveren al gauw 2500 Wattpeak. Dat betekent dat je voor de gehele installatie al snel €4.000 kwijt bent.
  • Als je de zonnepanelen laat installeren: €1,63 per Wattpeak. Een gemiddeld gezin heeft minstens 10 zonnepanelen nodig. Dan ben je al gauw ruim €5.000 kwijt inclusief plaatsing en omvormer.

wat zijn de kosten van zonnepanelen

You may also like

Hoe onderhoud je kunstgras?

Een patchkast kopen

Wat is een serverkast?

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl