Terras en paden

Terras en paden


Tuin stenenHet aanleggen van een pad of terras hoort meestal niet tot de makkelijkste klussen in de tuin. Buiten dat het een arbeidsintensief karwei is, is het ook nog eens een kwestie van de juiste keuze maken: welk materiaal zullen we nemen voor het terras?

Er is een zeer groot aanbod in tuinverhardingen. En dat maakt de materiaalkeuze er niet makkelijker op. U kunt voor een bepaalde verharding kiezen omdat u die het mooist vindt, maar u kunt zich beter de vraag stellen: “Wat past het beste in mijn tuin?” Kiest u voor een vrije vorm of wilt u een sierlijk patroon? In een natuurgetrouwe tuin legt u geen recht straatje aan, in een tuin met strakke lijnen juist weer wel.

Omdat het bestraten nogal een zwaar karwei is, moet het resultaat na al uw inspanningen natuurlijk wel bevredigend zijn. Dat betekent dat u zich goed moet realiseren wat u wilt. Hoe laat u het pad lopen? Wilt u er een sierpatroon in hebben? Welke materialen wilt u in de tuin gebruiken? Uit het grote aanbod kunnen de volgende soorten materiaal worden onderscheiden:

Grind en snippers


tuinSommige tuinen kunnen het beste worden opgesierd door grindpaden. Grind, split (gebroken natuursteen) en schelpen vallen onder de zogenaamde halfverhardingen.Wit grind is vooral terug te vinden in klassieke Oudhollandse of Franse stijltuinen met strak geknipte buxus- haagjes. Grof grind, Carrara- en maaskeien doen het vooral goed in water- of rotstuinen.U kunt er ook voor kiezen uw eigen snoeiafval te versnipperen en het strooisel te gebruiken voor de tuinpaden. Snoeiafval is zeer geschikt als ondergrond bij bijvoorbeeld een schommel. De houtsnippers verteren echter en moeten om de twee jaar worden ververst. Gebruik wel, wanneer u voor deze verharding kiest, antiwortelfolie tegen opkomend onkruid.

Hout

De meeste mensen denken bij tuinpaden meteen aan steen. Er is echter ook een groot aanbod in hout, zoals profielplanken, mozaïekvlonders en houten tuintegels. Deze tegels zijn in diverse vormen te krijgen, bijvoorbeeld vierkant of rond. De houten tegel heeft vaak een patroon van latjes. Bij de een liggen de latjes er dwars op, bij de ander diagonaal (of een combinatie daarvan) et cetera.Vlonders zijn vooral op hun plaats in tuinen met vijvers.Het hout van tegenwoordig verweert wel wat, maar verrotten zal het niet meer.

Tegels en stenen

De vele vormen en kleuren van stenen en tegels geven u volop keuze. Hier een overzicht van de meest voorkomende stenen en tegels. Baksteen
Zoals de naam al zegt, baksteen wordt bij 1100 ºC uit klei gebakken. Bij dit proces wordt de baksteen dermate hard gebakken dat hij goed bestand is tegen beschadigingen. Dit geeft meteen ook het verschil aan met de gewone bakstenen, die een stuk sneller beschadigd raken en daarom veelal minder geschikt om een pad mee te leggen.
De kleur van bakstenen wordt bepaald door de kleisoort en het bakproces. De kleuren waarin de stenen geleverd worden zijn onder andere roodbruin, roodpaars, zwart en bronsgeel.

Natuursteen

Zoals de naam al zegt komen dergelijke stenen uit de natuur. De charme van ruwgehakte granietkeitjes ligt vooral in de onregelmatige vorm. Natuursteen is te koop in brokken, flagstones (platen) en tegels. Flagstones worden vooral gebruikt als stapstenen in watertuinen met grind.

Sierbestrating

Het voordeel van de sierbetonklinkers is dat deze goedkoop en duurzaam zijn. Bovendien zijn ze in allerlei kleuren, vormen en maten leverbaar. Een ideale steensoort om een pad sierlijk te bestraten. Tevens zijn ze gemakkelijk schoon  te maken met een hogedrukreiniger.

Koppelstenen

Door het opzettelijk beschadigen (trommelen) van betonstenen, krijgen de getrommelde of koppelstenen die hieruit ontstaan een verweerd uiterlijk. Dit resulteert in een nostalgische uitstraling van de stenen.

Tegels

De grijze stoeptegel is in heel wat tuinen vervangen door meer decoratieve tegels, niet alleen vierkant maar ook rond of zeskantig.

You may also like

LEAVE A COMMENT

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl