3 tips bij het creëren van een onderhoudsvriendelijke tuin

3 tips bij het creëren van een onderhoudsvriendelijke tuin


 Je bent de trotse eigenaar van een eigen tuin, maar moet tot je spijt bekennen dat deze er altijd maar een beetje verwilderd bij staat. Er is niets meer te bekennen van de natuurlijke tuin waar je ooit zo je zinnen op had gezet. Inmiddels heeft de realiteit je ingehaald. Door een gebrek aan tijd en zin is de tuin nu zelfs niet meer echt leefbaar. Genieten is er dan ook niet meer bij. Zonde, nietwaar? Daarom wordt het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Maar hoe creëer je een onderhoudsvriendelijke tuin? Wij geven 3 tips om weer opnieuw te gaan genieten van eigen tuin.

1.    Doe inspiratie op

Allereerst is het belangrijk om te bedenken welke elementen er zeker in de tuin moeten komen. Wat mag er niet ontbreken? Blijf hierbij natuurlijk wel realistisch. Wanneer je graag een ontzettend natuurlijke tuin wilt behouden, kan je er natuurlijk ook vanuit gaan dat dit de nodige onderhoud vergt. Probeer daarom de juiste balans te vinden tussen onderhoudsvriendelijke- en natuurlijke elementen. Vraag eventueel een hovenier om hulp. Deze weet jou precies te vertellen welke planten, bloemen en bomen onderhoudsvriendelijk zijn en wat je beter kunt laten. Samen kunnen jullie vervolgens een geheel nieuw ontwerp maken.

2.    Begin opnieuw

Als je tuin momenteel geheel verwilderd is, zit er maar één ding op: beginnen bij het begin. Verwijder daarom zoveel mogelijk groen uit de tuin en laat enkel hetgeen staan wat je hier ook echt wilt houden. Natuurlijk is het zonde, maar je kunt geen onderhoudsvriendelijke tuin samenstellen als je al het oude laat staan. Je hebt nu immers wel bewezen dat dit voor jou geen goede oplossing was.

Houd er wel rekening mee dat een tuin nooit geheel onderhoudsvrij kan zijn. Iedere tuin vraagt om onderhoud. Dit betekent echter niet dat je dit niet kan minimaliseren. Door de juiste aanpassingen te maken, kun je het onderhoud enorm beperken. Zo bespaar je jezelf een heleboel werk en tijd en kun je wel maximaal genieten van eigen tuin.

onderhoudsvriendelijke tuin

3.    Kunstgras plaatsen

Veel mensen maken de fout om de gehele tuin te betegelen en enkel wat planten in plantenbakken te plaatsen. Ze zijn dan in de veronderstelling dat het ze heel veel onderhoud zal schelen. Niets is echter minder waar. Tegels geven juist veel werk. Denk alleen maar aan het verwijderen van onkruid (misschien wel het vervelendste en meest tijdrovende klusje ooit in de tuin) of groene aanslag. Hierdoor zullen hoveniers vaak juist adviseren om voor een andere ondergrond te kiezen. Ook planten in potten zijn niet raadzaam. Deze zal je geheel zelf moeten verzorgen, omdat de plant geen voedingsstoffen uit de grond kan halen. Het vergt dan ook doorgaans minder onderhoud om deze rechtstreeks in de grond te planten.

Ben je op zoek naar de juiste ondergrond? Dan is het plaatsen van kunstgras in de tuin de beste oplossing. Kunstgras is tegenwoordig niet meer te onderscheiden van het echte werk. Hierdoor geniet je van een geweldige natuurlijke uitstraling, maar wel tegen een stuk minder onderhoud. Wanneer het kunstgras op de juiste manier wordt aangelegd is het zelfs niet mogelijk voor onkruid om de boel te verstoren. Kortom, waar je deze grasvlakte plaatst kan ook geen onkruid meer groeien. Dat bespaart heel veel extra werk!

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl