5 tips om zuiniger te wonen

5 tips om zuiniger te wonen


De energieprijzen stijgen binnenkort naar grote hoogtes en fossiele brandstoffen raken uiteindelijk op. Nu de dagen kouder worden, leg je je hand twijfelachtig op de thermostaat. Ga je de verwarming nu al hoger zetten of stel je dit nog even uit? Je hebt echt geen zin in een torenhoge energierekening en je draagt graag een steentje bij aan een beter milieu. Om je hierbij een handje te helpen, vind je hier een aantal tips om energiezuiniger te wonen.

1 Kies voor de beste wasmachine

Kiezen voor de beste wasmachine is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij energiezuinig wonen. Toch kun je met een goede wasmachine veel energie besparen. Tegenwoordig zijn er veel slimme en efficiënte wasmachines te koop die je een hoop geld kunnen besparen. Let bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine op het energielabel. Sinds maart 2021 worden wasmachines onderverdeeld in de energielabels A t/m G. Hierbij is A het meest energiezuinig. Een zuinige wasmachine is goed voor het milieu, omdat deze zowel water als energie bespaart. Daarnaast kun je met een energiezuinige wasmachine ook geld besparen. Dat is extra interessant nu de energieprijzen hard stijgen.

2 Voorkom sluipverbruik

Sluipverbruik komt voor wanneer apparaten bijvoorbeeld op stand-by staan. Hoewel je misschien verwacht dat de stand-by stand zuinig is, verbruikt een apparaat in de stand-by stand juist onnodig energie. Schakel alle apparaten daarom volledig uit en gebruik de stand-by stand niet. Hoe weet je dan of een apparaat nog energie verbruikt? Sommige apparaten geven dit aan met een lampje, maar je kunt het ook voelen aan de warmte van bijvoorbeeld een oplader. Om zeker te weten dat het apparaat is uitgeschakeld, kun je altijd nog de stekker eruit trekken. Door apparaten uit te schakelen, kun je jaarlijks tientallen euro’s besparen.

3 Gebruik LED-verlichting

Langzaamaan maakt de gloeilamp plaats voor LED-verlichting. Dat is niet zo gek. LED-verlichting is namelijk veel duurzamer dan een gloeilamp, omdat LED-verlichting zuiniger in gebruik is en langer meegaat. De aanschaf van LED-verlichting is vaak iets duurder, maar je verdient dit snel terug.

4 Wees zuinig met drinkwater

In Westerse landen spoelen we het toilet door met drinkwater. Klinkt gek toch? Dat is het eigenlijk ook. Zuiniger met drinkwater omgaan is niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor je portemonnee. In veel gevallen kun je bijvoorbeeld regenwater gebruiken. Dat is makkelijk op te vangen met een regenton, maar er bestaan ook waterbesparende kranen. Daarnaast bespaar je energie door niet steeds de warme kraan te gebruiken. Deze waterbesparingen zie je al snel terug op zowel de energie- als de waterrekening. Korter en minder heet douchen loont dus echt.

5 Laat de verwarming nog even uit

Veel huizen zijn tegenwoordig zeer goed geïsoleerd. Daarom is het niet altijd nodig om de verwarming aan te zetten. Natuurlijk is 21 graden erg comfortabel, maar bij 19 graden overleef je echt nog wel. Vaak voelt het binnen koud aan, omdat we het simpelweg niet meer gewend zijn om met wisselende temperatuurverschillen om te gaan. Als iedere ruimte standaard rond de 21 graden verwarmd is, moet je inderdaad even wennen aan 19 graden. Dat is heel natuurlijk. Je lichaam is heel goed in staat om de temperatuur zelf te reguleren. Grote kans dat de verwarming bij jou thuis echt nog niet aan hoeft. Door een warme trui aan te trekken, bespaar je flink wat energie en euro’s.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl

Populaire blogs