Tips voor het onderhouden van houten kozijnen

Tips voor het onderhouden van houten kozijnen


Houten kozijnen worden de afgelopen jaren weer steeds vaker toegepast in Nederland. Waar ze enkele jaren terug nog massaal vervangen werden voor kunststof variant, zijn ze inmiddels weer terug van weggeweest. En dat is ook helemaal niet zo gek, want houten kozijnen geven het huis direct een natuurlijke en sfeervolle uitstraling. Mits ze er natuurlijk goed uitzien. En dat is waar het vaak mis dreigt te gaan. Als er iets is waar je bij het onderhouden van houten kozijnen namelijk aan moet denken, dan is het wel dat deze op de juiste manier onderhouden moet worden. Maar hoe pak je dit dan precies aan? Hoe vaak is het bijvoorbeeld nodig om deze te schilderen? Welke Sigma verf is hier dan voor geschikt? En wat doe je als er sprake is van houtrot? Dat en nog veel meer lees je in dit artikel.

Steeds makkelijker te onderhouden

Het is niet voor niets dat houten kozijnen weer met een opmars bezig zijn. Lang werden ze gemeden omdat ze simpelweg heel veel onderhoud vroegen. De meeste mensen kozen daarom voor gemak en lieten kunststof kozijnen plaatsen. Dit ontging de makers van houten kozijnen ook niet. Daarom werden er nieuwe technieken bedacht om de traditionele houten kozijnen te verbeteren. En dat is gelukt. De houten kozijnen van vandaag de dag zijn veel gemakkelijker te onderhouden, maar beschikken wel over de uiterlijke voordelen van de traditionele variant. Kortom: een win-win situatie voor iedereen.

Dergelijke technieken zorgen er dus voor dat het onderhoud meevalt. Vaak heb je hier in elk geval de eerste jaren totaal geen omkijken meer naar. Pas na een flinke periode zal het nodig blijken om ook andere stappen te nemen. En ook dan is het onderhoud niet extreem te noemen. Vaak is een keertje verven voldoende om er weer jaren tegenaan te kunnen. En gelukkig is ook dat helemaal niet moeilijk!

Tips voor het onderhouden van houten kozijnen

Wanneer houten kozijnen schilderen?

Het schilderen van houten kozijnen is helemaal niet moeilijk, maar vraagt wel om de juiste planning. Zo moet er goed nagedacht worden over de temperatuur buitenshuis wanneer je begint met schilderen. Een temperatuur tussen de 10 en 20 graden Celsius is uitstekend. Dan is het niet te warm én niet te koud. Bovendien mag het ook niet te nat buiten zijn. Meestal trekken mensen dan ook de verfkwasten uit de kast zodra het voorjaar begint. Dan is het meestal droger en de temperatuur een stuk aangenamer dan in het najaar.

Er zijn verschillende manieren waarop je het hout vervolgens kunt behandelen. Dit is afhankelijk van de staat van de bestaande verf. In sommige gevallen is het al voldoende om de bestaande verf enkel te ontvetten en licht op te schuren. Vervolgens kan de dekkende verf worden aangebracht.

Wanneer de verflaag al helemaal afgebladderd is, dan zit er niets anders op dan deze geheel te verwijderen.

Lakken maar!

Zodra je de oude verflaag helemaal hebt verwijderd, is het noodzaak om te beginnen met ene primer. Deze verzadigt het hout, waardoor je de verf straks makkelijker en egaler aan kunt brengen. Zodra de primer droog is, kan je de volgende verflaag gebruiken om het geheel weer strak in de lak te zetten. Dit doe je bijvoorbeeld met de kwalitatieve lakverf Sigma S2U Nova Satin. Deze is krasvast en bestand tegen huidvet, waardoor je later geen lelijke vlekken op je kozijnen krijgt. Meestal wordt geadviseerd om vervolgens eerst de eerste laag 24 uur te laten drogen en de volgende dag de laatste verflaag aan te brengen. Hou daarom de weersvoorspellingen goed in de gaten en ontdek wanneer je minimaal twee dagen over de gewenste weersomstandigheden beschikt.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl