vlonderplanken

Verfraai je terras met vlonderplanken


Iedereen kent wel de plaatjes van een prachtige vakantiewoning met terras. Op dat terras pronken geweldige vlonderplanken die de mediterrane sfeer helemaal compleet maken. Wat als je dat vakantiegevoel ook in eigen tuin zou kunnen halen? Je terras verfraaien met vlonderplanken is niet heel erg moeilijk, maar veel mensen wagen zich er toch niet aan. De voornaamste reden hiervoor is dat ze simpelweg gewoon niet weten waar ze op moeten letten bij de aanschaf van vlonderplanken. Er zijn zoveel verschillende soorten dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe pak je dat dan aan? In dit artikel delen we een paar handige tips voor het kopen van vlonderplanken.

Verschillende vlonderplanken: welke is geschikt voor mijn tuin?

Er zijn enorm veel verschillende vlonderplanken, allemaal uitgerust in verschillende type materialen. Wij hebben de voor- en nadelen van elk type vlonderplank voor jou op een rijtje gezet.

  • Hardhout: hardhouten vlonderplanken zie je het vaakst in de Nederlandse tuinen. Het voordeel van deze vlonderplanken is dat ze ontzettend duurzaam zijn. Uit onderzoek blijkt dat ze zelfs wel 20 jaar kunnen meegaan! Daarnaast is hardhout het ideale materiaal om insecten en schimmels te weren. Het nadeel van hardhout is dat het ten opzichte van de andere houtsoorten een stuk duurder in aanschaf is. Daarnaast moet je ook veel tijd investeren in de onderhoud van de vlonderplanken. Als deze niet goed bijgehouden worden is de kans groot dat ze grijs worden. Ook kan gladheid een gevaarlijke rol spelen als de vloer niet goed onderhouden wordt. Deze gladheid ontstaat door de groene aanslag op de vlonderplanken.
  • Grenen: een grenen vlonder zie je ook steeds vaker op de Nederlandse terrassen. Dat is ook niet zo gek: want dit is het perfecte materiaal om een prachtige vlonder te maken met een klein budget. Bedenk wel dat goedkoop ook duurkoop kan zijn. Grenen gaan bijvoorbeeld veel minder lang mee dan de andere houtsoorten om vlonders mee te maken. Een hardhouten vlonder gaat bijvoorbeeld maar liefst 4 keer zo lang mee! Het is belangrijk om de planken genoeg onderruimte te krijgen, zodat ze kunnen blijven ademen. Hierdoor gaan ze een stuk langer mee.
  • Douglashout: douglashout wint steeds meer aan populariteit. Dit is een zeer harde houtsoort en gaat tevens een stuk langer mee dan grenen planken. Het grote nadeel van douglashout is dat de planken gevoeliger zijn voor naden, scheuren en splijtvorming. Vooral tijdens warme en vochtige dagen zie je dat de planken gaan werken. Of het dan ook een verstandige keuze is voor een vlonder valt voor ons te betwijfelen.
  • Composiet: een vlonder gemaakt van composiet is nog niet zo bekend en is relatief nieuw op de markt. Dit wordt samengesteld uit gerecycled kunststof en houtvezels met het FSC-keurmerk. Dat is dan ook meteen het grootste voordeel van composiet: het is een enorm milieuvriendelijk product. Composiet weert vocht direct af, waardoor deze onderhevig is aan rot, schimmel en andere beschadigingen aan de vlonder. Ideaal als je vlonderplanken wilt leggen rond een zwembad of als je kinderen nog wel eens knoeien op de vloer. Het nadeel is dat composiet een stuk duurder is dan de meeste andere houtsoorten. Niet alleen in de aanschaf, maar ook in de materialen die je nodig hebt voor het leggen van de planken.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl