baden en whirlpools

Baden en whirlpools


Rond badIn de hedendaagse badkamer mag een bad niet meer ontbreken. De consument heeft tegenwoordig erg veel keuze. Door de grote diversiteit in vormen en afmetingen is vrijwel alles mogelijk. Armleuningen, ergonomisch gevormde rugpartijen en kussentjes die de nek ondersteunen maken het ‘badderen’ tot een waar genoegen. Maar dat is niet het enige waaruit men kan kiezen. Woonnet helpt je op weg bij het maken van een keuze uit de vele mogelijkheden, en geeft overal informatie over, ook over hygiëne en waterbesparing.

Ronde en rechte baden


Luxe badVoor wie in de veronderstelling verkeert dat baden rechthoekig zijn, gaat waarschijnlijk een wereld open. Er zijn ronde, ovale en diagonale modellen. Een ovaal bad laat zich fraai inbouwen en geeft de badkamer een zeer aparte uitstraling. Ronde (gezins-)baden zijn geschikt om vrij in de ruimte te worden opgesteld. Ze zijn ruim maar nemen daardoor nogal wat plaats in. Hoekbaden daarentegen besparen ruimte. Met uitzondering van het diagonale hoekbad dat met één uiteinde in de hoek staat en diagonaal de badkamer insteekt, dat is geschikt voor de iets ruimere badkamers.
In kleinere badkamers is vaak geen ruimte voor een douche én een bad. Een douchebad waarin men zowel kan baden als douchen kan dan een oplossing zijn.
Schiphorst

Whirlpool

Wellicht nog comfortabeler dan het nemen van een gewoon bad, is een whirlpool. Krachtige lucht- en/of waterstralen doen het water wervelen, bubbelen en bruisen. Het effect is een weldadige ontspanning. Whirlpools zijn er net als gewone baden in veel soorten en maten. Ook is het mogelijk het bad van je keuze om te bouwen tot een compleet bubbelbad. Denk je erover een whirlpool aan te schaffen, dan zul je verschillende systemen tegenkomen:

Het spasysteem

Het spasysteem blaast warme lucht via de bodem in het bad. Dit kan voorverwarmde lucht zijn en kan afwisselend hard of zacht pulseren. Het effect is een gelijkmatige, ontspannende massage. Met de elektronische bediening op de badrand of via de afstandbediening kun je de kracht en interval van de bubbels regelen.

Het hydrosysteem

Voor een gerichte massage ter verlichting van bijvoorbeeld spier- of gewrichtspijnen is het hydro-systeem bijzonder geschikt. In plaats van luchtbubbels wordt er water via de jets in het bad gespoten. De warmwaterstralen kunnen op specifieke delen van het lichaam gericht worden. De pomp, de jets en de stand van die jets bepalen de werking van de massage.

Een combinatie hiervan

Een bad met luchtbubbels èn waterjets geeft een heerlijke massage en ontspanning

Hygiëne

Een whirlpool dien je minstens een keer per maand schoon te maken. Sommige whirlpools zijn voorzien van een voor- en naspoelfunctie. Hierbij worden de waterspuiters met heet water doorgespoeld wat de bacteriën doodt. Een andere voorziening ten behoeve van de hygiëne is waterafzuiging waardoor er geen restwater blijft staan.
Bij een spasysteem is een reiniging nodig door middel van een nablaasfunctie. Dit zorgt ervoor dat het achtergebleven water uit de leidingen wordt geblazen. Sommige spasystemen verwijderen het restwater door de afvoer open te zetten en het water direct via de spa-leidingen het riool in te laten lopen.
Ter beveiliging van de pomp bevatten veel whirlpoolsystemen een droogloopbeveiliging zodat de pomp niet aanstaat zonder dat er water in het bad staat.

 

Anatomisch gevormd bad


badkuipDe consument kan zelfs kiezen voor een anatomische bad. Deze is zodanig gevormd dat het gehele lichaam zich onder water bevindt. Liggend tot aan de kin in het water met de benen licht omhoog, rust het gehele lichaam tot en met de schouders onder water. In een dergelijk bad kunnen waterstralen worden geplaatst voor het gehele massagewerk. Er kan een programma worden ingesteld, waarbij de waterstralen achtereenvolgens de voeten, de benen en dijen, de heupen en het bekken en de rug behandelen. Daarbij komt verwarmde lucht in de vorm van belletjes vanuit gaatjes uit de badbodem. Deze lucht is verrijkt met ozon, en heeft daardoor een desinfecterende en regenererende werking.

Handig om te weten

Een kostenbesparende wijze van renoveren van het bestaande (versleten) bad is het bad-in-bad-systeem. Het oude bad wordt nauwkeurig opgemeten om aan de hand van deze maten een nieuw bad te produceren. Deze exact passende badkuip wordt over uw bestaande badkuip heen geplaatst. Kortom: zonder hakken en breken een compleet nieuwe badkuip.
Water- en energiebesparing spelen ook bij de keuze van ligbaden een belangrijke rol. De ene fabrikant isoleert daarom de badommanteling, een andere geeft het bad een kleinere inhoud en een derde neemt in de ommanteling van zijn bad een radiator op, die het water lekker warm houdt.

You may also like

LEAVE A COMMENT

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl