De beste houtsoorten voor handige meubelmakers

De beste houtsoorten voor handige meubelmakers


Heb jij weer wat extra tijd omhanden nu de feestmaand voorbij is en we nog steeds het normale leven niet terughebben? Kunnen diezelfde handen goed overweg met gereedschap en beginnen ze daarom flink te jeuken om iets moois in elkaar te zetten? Lees dan zeker even verder en ontdek welke houtsoorten geschikt zijn voor het project dat jij voor ogen hebt. Want er zijn talloze toepassingen om iets van hout te maken, maar er zijn ook talloze  soorten hout. Dat maakt het immers tot het veelzijdige bouwmateriaal dat zo geliefd is geworden.

OSB Plaatmateriaal

Ben je op zoek naar een voordelige en duurzame houtsoort met een veelzijdige toepassing? Dan is OSB plaatmateriaal dé houtsoort voor jou. OSB platen worden gemaakt van het restmateriaal van bomen, dat wordt versnipperd, verlijmd en tot platen geperst. De ligging van de snippers bij het persen bepaalt de uiteindelijke eigenschappen van de plaat, wat van OSB een materiaal maakt met veel mogelijkheden. Zo is er OSB dat vooral geschikt is voor het maken van meubelen. Er zijn ook speciale soorten voor vochtige omstandigheden.

Multiplex

Deze houtsoort wordt gekenmerkt door sterke, duurzame en veelzijdige eigenschappen. Multiplex is opgebouwd uit verschillende houtfineerlagen, die kruislings met elkaar verlijmd worden om een sterke en duurzame plaat hout te creëren. Er kunnen verschillende houtsoorten worden gebruikt, zodat ook de eigenschappen van multiplex verschillen. Zo is er speciaal watervast multiplex voor gebruik buiten of op vochtige plekken zoals de badkamer, ideaal dus wanneer het badkamermeubel aan vervanging toe is. Voor gebruik binnenshuis is zogenaamd interieurmultiplex de beste keuze.

Steigerhout

Het is al bijna niet meer weg te denken uit het houtlandschap: steigerhout. Door de bijzondere uitstraling is het een geliefde houtsoort om meubels van te maken. Steigerhout combineert een robuuste uitstraling met een echt natuurlijke look. Je hebt de keuze uit behandeld of onbehandeld steigerhout. Bij de behandelde optie kun je vaak kiezen uit hout dat is afgewerkt met een whitewash of een greywash. Onbehandelde planken hebben het voordeel dat ze voordeliger zijn en naar eigen wens en inzicht kunnen worden afgewerkt, bijvoorbeeld met lak, beits of nano-coating. Op die manier kun je jouw project van steigerhout helemaal naar je eigen hand zetten en echt de look creëren die jij wilt.

MDF

Last, maar zeker niet least: MDF is een klassieker in de houtwereld. Net als OSB en multiplex gaat het hier om een samengestelde houtsoort. MDF wordt gemaakt door hout te versnipperen en vervolgens met toegevoegde lijm op elkaar te persen. Ook oud hout of resthout kan worden gebruikt om nieuwe platen MDF te maken, wat het een duurzame keuze maakt. MDF is goedkoop en stevig, waardoor het op veel verschillende plaatsen en doeleinden wordt ingezet. Het is goed te bewerken en kan mooi worden afgewerkt, wat het een erg geschikte houtsoort maakt voor meubel- en interieurprojecten. Zaag, schaaf, boor of hamer: MDF laat zich er allemaal door bewerken.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl