In 4 stappen het juiste winter dekbed

In 4 stappen het juiste winter dekbed


De winter komt er weer aan. En in de winter wil je na een lange dag natuurlijk in een warm bed kunnen kruipen. Veel mensen kiezen in de winter voor een donzen dekbed. Een donzen dekbed houdt warmte vast, laat transpiratievocht door en is gemaakt van duurzaam materiaal. Echter zijn donzen dekbedden vaak erg prijzig en kan het allergische reacties opwekken. Dons is daarnaast een dierlijk product, waardoor het niet voor iedereen een geschikte oplossing is.

Heb je de beslissing genomen om een donzen dekbed te gaan kopen? Dan is het slim om je eerst goed in te lezen. Waar moet je bijvoorbeeld rekening mee houden wanneer je een donzen dekbed voor in de winter gaat kopen? Je leest het in dit artikel.

Kies de juiste warmteklasse

In je bed wil je het niet te koud hebben maar ook niet te warm. Dat klinkt logisch, maar het is soms best moeilijk om dit voor elkaar te krijgen. Echter kan je met de juiste kennis een dekbed uit kiezen die perfect is voor in de winter.

Bij het kopen van een donzen dekbed moet je namelijk rekening houden met de juiste warmteklasse. Een warmteklasse zegt iets over de warmteregulering van het donzen dekbed. Zo zijn er vier warmteklasse:

  • Warmteklasse 1: Geschikt voor in de winter
  • Warmteklasse 2: Geschikt voor in de winter, wanneer je slaapkamer niet te koud is.
  • Warmteklasse 3: Geschikt voor de herfst/lente
  • Warmteklasse 4: Geschikt voor de zomer

Dus zowel warmteklasse 1 als 2 zijn geschikt voor in de winter. Als je het snel koud hebt dan is een warmteklasse 1 dekbed zeker aan te raden.

warmteklasse dekbedovertrek

Kies het juiste donspercentage

Je vraagt je misschien af waarom het juiste donspercentage belangrijk is bij het kopen van een donzen dekbed. Dons reguleert namelijk de temperatuur en neemt vocht op. En omdat men gemiddeld zo’n twee deciliter vocht verliest in een nacht, komt dit goed van pas. Overdag wordt het opgenomen vocht afgestoten, dit proces kun je bevorderen door het dekbed op te kloppen en te laten luchten.

Donspercentage is simpelweg het deel van een vulling dat uit dons bestaat. Het meest ideale donspercentage is een percentage van minimaal 90%. Houd hier dus altijd rekening mee voordat je een dekbed aanschaft. Het donspercentage is iets wat altijd in orde moet zijn.

Let op de vulkracht

De vulkracht is belangrijk om in de gaten te houden. Dit geeft namelijk de kwaliteit van het type dons aan. Over het algemeen geldt: hoe hoger de vulkracht, hoe hoger de kwaliteit. De vulkracht wordt verhoogd door het gewicht, zachtheid, duurzaamheid en temperatuur te verhogen. Op de website GoodHouseKeeping.com raden ze een minimale vulkracht aan van 600 QUIN ofwel 150 mm / 30 gram.

De vulkracht wordt gemeten met apparatuur die de hoogte van een laag dons bepaald. Dit wordt uitgedrukt in millimeters. De hoogte van het dons is de vulkracht.

Bepaal de tijkkwaliteit van het dekbed

De tijk is de stof die om een matras is aangebracht. Katoen wordt vaak genoemd als beste materiaal van een donzen dekbed tijk. Katoen is een goede tijk omdat dons moeilijk er doorheen kan. Bij een ander materiaal tijk is het bijvoorbeeld mogelijk dat donsveertjes door de tijk heen prikken. Doordat de garen van katoen dicht op elkaar zitten geweven is dit hierbij haast niet het geval. De tijkkwaliteit wordt uitgedrukt in NM. Hoe hoger deze waarde, des te beter de kwaliteit. Probeer een minimale waar van 170 NM aan te houden.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl