Boom uitlichten: welke mogelijkheden zijn er?


Een boom behoort tot één van de mooiste en natuurlijke elementen in de tuin. Beschik jij over een prachtige boom in de tuin? Lucky you! Maar hoe zorg je ervoor dat deze boom zo goed mogelijk tot zijn recht komt? Met behulp van verlichting natuurlijk. Door de boom te verlichten, geef je deze een geheel nieuwe dimensie. Bovendien kan je hierdoor in ieder jaargetijde en op elk tijdstip van de dag van jouw smaakmaker in de tuin genieten. In dit artikel vertellen we hoe je jouw boom het beste kunt uitlichten en welke producten je daarvoor kunt kiezen.

Tuinspot versus grondspot

Een boom wordt doorgaans altijd verlicht met een spot. Zo komt deze het beste tot zijn recht. Ook dan is de keuze echter nog niet gemakkelijk, want er zijn enorm veel tuinspots verkrijgbaar. Er zijn zogenaamde grondspots die de boom vanaf de grond verlichten, maar je kunt ook kiezen voor een tuinspot die op een meegeleverde grondspie wordt geplaatst. Beide tuinspots beschikken over voor- en nadelen. Wij zetten ze op een rijtje:

Voor- en nadelen van een tuinspot:

  • Tuinspots zijn relatief eenvoudig te plaatsen, waardoor je deze op elk gewenst moment kunt monteren.
  • Door de flexibiliteit van een tuinspot is het mogelijk om deze in alle richtingen te verstellen. Zo bepaal je zelf hoe de boom wordt uitgelicht.
  • Tuinspots zijn iets voordeliger in aanschaf dan ingebouwde grondspots.

Het grootste nadeel van een tuinspot is dat je de bijgeleverde snoer vrijwel altijd (deels) blijft zien. Er zijn echter verschillende manieren om deze zo onzichtbaar mogelijk te maken. Vraag naar de diverse opties bij de leverancier of hovenier die jouw tuin op orde houdt.

Voor- en nadelen van een ingebouwde grondspot:

  • Inbouw grondspots worden vlak verwerkt in de grond. Hierdoor is het aansluitsnoer niet zichtbaar en kan je deze eenvoudig in het gras of tussen de tegels laten plaatsen.
  • Grondspots zijn de perfecte keuze als je jouw tuin een luxe uitstraling wilt geven.

Het grootste nadeel van een ingebouwde grondspot is dat je de lichtbundel niet meer kunt verstellen als deze geplaatst is. Daardoor moet hij direct op de juiste manier worden ingebouwd.

Tuinspot versus grondspot

De locatie van de boom

Als je jouw boom op de juiste manier wil verlichten is het vooral belangrijk om op de locatie te letten. Hierbij speelt de ondergrond een belangrijke rol. Als de boom wordt omringd met gras of beplanting, kan een tuinspot de uitkomst bieden. Het is echter minder mooi als je een tuinspot zichtbaar tussen het grind of vlonder plaatst. In dat geval komt een ingebouwde grondspot beter tot zijn recht.

Soort boom

Er zijn ontzettend veel verschillende bomen. Logischerwijs bepaalt het uiterlijk van de boom voor een groot deel hoe je deze moet uitlichten. Zo zal een boom met een brede kruin meer gebaat zijn bij een grote lichthoek. Ook de grootte van de boom speelt een belangrijke rol. Bij een hoge boom is logischerwijs een hoog lichtbereik noodzakelijk. Zo komt de smaakmaker van jouw tuin het beste tot zijn recht.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl