gashaard

Een gashaard


Geen aslades meer legen, niet meer sjouwen met hout of wachten tot het vuur is uitgebrand voordat je naar bed kunt. Wél met één druk op de knop de haard aansteken en direct genieten van een gezellig vuurtje, dat je zelfs met de afstandsbediening kunt regelen…

Het vlammenspel van een moderne gashaard is nauwelijks meer van houtgestookte vlammen te onderscheiden. Zeker wanneer je de haard voorziet van imitatieblokken, -kooltjes en -dennenappels is de illusie compleet. Je hebt met een gashaard niet de geur en het geluid, maar wel de sfeer en de warmte van een houtgestookte haard.

Makkelijk

Daarbij is een gashaard veel eenvoudiger te bedienen. Aansteken, harder of zachter en weer uitzetten zijn handelingen die even gemakkelijk en snel gaan als bijvoorbeeld het bedienen van de televisie. Dat geeft een stuk flexibiliteit; een uurtje voor de gezelligheid de haard aanzetten is in een handomdraai gebeurd.

Daarnaast heeft de gashaard de prettige bijkomstigheid dat hij heel veilig is; even weglopen is geen probleem en de risico’s van een nog smeulend vuur terwijl je al naar bed bent zijn ook niet aanwezig.

Rookkanaal

Een gashaard werkt – what’s in a name – op gas. Naast een gasaansluiting heb je voor een gesloten gashaard ook een dubbelwandig rookkanaal nodig, met een minimale binnenmaat van 15 centimeter. Door het binnenste kanaal worden de verbrandingsgassen afgevoerd, terwijl

via de dubbele wand voldoende verse lucht wordt aangevoerd voor een mooi vuurtje.

Het rookkanaal van een gashaard kan, net als dat van een houthaard, uitmonden in het dak, maar hij mag ook via een gevelopening naar buiten voeren. Hierdoor ben je met een gashaard,

vergeleken met een houthaard, een heel stuk flexibeler wat de plaatsing betreft. Een ingrijpende verbouwing is in de meeste gevallen dan ook niet nodig.

Open of gesloten

Een gashaard is leverbaar als open en als gesloten systeem. Waar een open systeem de zuurstof uit de ruimte haalt en het grootste deel van de warmte laat verdwijnen door het rookkanaal, haalt een gashaard met een gesloten verbrandingssysteem alle lucht van buiten. Deze laatste geeft juist heel veel warmte aan de ruimte af, met rendementen van wel zo’n tachtig tot negentig procent. Je centrale verwarming kan bij een gesloten systeem dus al gauw een paar graden lager!

Onnodig te vertellen dat vooral het gesloten systeem de laatste jaren sterk in opkomst is. Naast het goede rendement, wordt dit ook veroorzaakt door de prima kwaliteit van het bij dergelijke systemen gebruikte glas. Dit is vaak profielloos toegepast, waardoor het glas nauwelijks zichtbaar is en het een open vuurtje lijkt. Terwijl er toch geen gevaar bestaat dat rookgassen de ruimte in trekken.

Koolmonoxide

Ook de angst voor koolmonoxidevergiftiging, waar nog wel eens over gesproken wordt, is overbodig. Iedere gashaard is namelijk standaard voorzien van een thermische terugloopbeveiliging, ofwel ‘TTB’. Deze beveiliging zorgt ervoor dat de gastoevoer automatisch gesloten wordt wanneer er te weinig lucht bij het vuurtje komt of wanneer de vlammen onverhoopt mochten doven. Heel veilig allemaal.

Uitvoeringen

Tegenwoordig is er een uitgebreide keuze voor verschillende vlambeelden en uitvoeringen. Eén brander, twee – al dan niet op verschillende hoogte geplaatste – branders, een lijnbrander…. en dat alles te combineren met een brede selectie aan kaders, in alle mogelijke kleuren.

Of je kiest voor kaderloos. Mooi bij een gashaard waarin de houtblokken zijn vervangen door carrara (witte) kiezels of grind. De vlammen lekken daar doorheen in een rustig en gelijkmatig verdeeld vuurtje, als ware het een tapijt van vlammen. Zeer fraai, zeker in een strak interieur.

You may also like

LEAVE A COMMENT

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl