Gaten boren, hameren en snijden in tegels - zo gaat dat

Gaten boren, hameren en snijden in tegels – zo gaat dat


Als je een doe-het-zelver bent en tegels wilt leggen, kom je vaak voor het probleem te staan hoe je een gat in de tegel boort. Er zijn verschillende methoden, die allemaal afhangen van de soort tegel.

In het artikel leer je alles over installatiegaten, stopcontacten voor buizen en hoe je gaten kunt uithakken, boren en hameren.

Wat zijn de mogelijkheden om gaten in tegels te maken?

Tegels van aardewerk

Openingen voor stopcontacten, lichtschakelaars of andere installatiegaten worden altijd uitgemeten en op de tegel gemarkeerd met een potlood of in water oplosbare pen. De meer ervaren vaklui kunnen deze gaten uitknijpen met een tegeltang, een zogenaamde Knippex-Rabitz tang of zelfs een papegaaitang, maar doorbreken van de tegel kan hier niet altijd voorkomen worden. Om het gemakkelijker te maken kunnen op de gemarkeerde gatenlijn kleine gaatjes voorgeboord worden met een diamantboor. Daarna is het gemakkelijker om de gaten uit te knijpen met de tegeltang. Merk op dat het slagmechanisme van de boormachine uitgeschakeld is.

Maak gaten met de hulp van een Lochboy. Klem eerst de Lochboy met de ronde kant op het geglazuurde tegeloppervlak en sla dan het gat erin met een tegelhamer (carbide hamer). Daarna kan het gat weer vergroot worden met een tegeltang.

Tegels van keramiek

Het is moeilijker met keramische tegels. Tegels van keramiek hebben een krashardheid van 8 (1 zeer zacht tot 10 zeer hard). Door de mate van hardheid kun je hier geen gaten bewerken met de Lochboy. De tegelzetter gebruikt verschillende specialistische gereedschappen. Met verschillende diamantboren voor droge kern, gatensnijders of speciale diamantboormachines kunnen ook zonder problemen gaten geboord worden in fijn steengoed of zelfs in natuursteen. Bij de speciale natboormachines wordt het water uit een reservoir direct naar de boor gevoerd. Voor stofbeheersing kan een stofvanger direct onder het boorgat geplaatst worden.

Hoe boor ik gaten in wandtegels?

In een volledig betegelde badkamer moeten nog enkele sanitaire voorwerpen opgehangen worden, handdoekhouder, zeepdispenser, planchet in de douche, toiletrolhouder, borstelset, enz. Wat is de beste manier om een gat in de tegel te boren zonder dat hij barst, de boor wegglijdt of het glazuur afschilfert? In huurflats is het soms verboden om gaten in de tegels te boren. In dat geval moeten de gaten in het voegsel geboord worden, of raadpleeg je huisbaas van tevoren.

Gebruik kleine hulpmiddelen zoals plakband, een waterpas en een boor, voor tegels gebruik je een diamantboor.

  1. Eerst en vooral moet je zeker zijn dat er geen water- of elektriciteitsleidingen achter het geplande gat liggen.
  2. bepaal nu de juiste hoogte, tussenruimte, enz. voor het accessoire in kwestie
  3. Plak een horizontale strook plakband op het beoogde oppervlak, dit voorkomt dat de boor wegglijdt.
  4. Teken het gat op de tegel met een waterpas, potlood of wateroplosbare stift.
  5. Zet de boormachine in een rechte hoek en boor nu met lage druk of lage snelheid. Als je het metselwerk bereikt hebt, kun je verder boren met normale druk. Bij diamantbits moet je de kern echter verwisselen, want ze worden heel snel bot. Bij tegels die in een dik bed gelegd zijn, kunnen achter de tegels op afzonderlijke plaatsen holten ontstaan zijn; hier kan een anker niet goed houden.

Tips

Sommige hulpstukken bieden al een gepatenteerd bevestigingssysteem zonder boren, maar ook speciale superlijmen of krachtlijmen maken bevestiging zonder boren mogelijk.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl