Gevel beschermen met multiplex hoe doe je dat

Gevel beschermen met multiplex: hoe doe je dat?


Met de juiste gevelbekleding kun je je gevel een mooie uitstraling geven. Bovendien bescherm je de muren van je huis extra tegen allerlei weersomstandigheden. Je gevel blijft langer mooi en het isoleert je huis ook heel goed. Multiplex is daar bijvoorbeeld goed voor te gebruiken. Multiplex kopen kun je het beste doen bij een echte specialist. Lees hier hoe jij multiplex kan gebruiken als gevelbekleding voor je huis.

Wat is multiplex?

Multiplex zijn platen van samengeperst hout. De platen bestaan uit meerdere dunne plaatjes van een oneven aantal die kruislings aan elkaar vastgelijmd worden. De naam voor een enkele plaat is een fineerlaag. In de bouwmarkt vind je bijvoorbeeld ook triplex. Deze naam mag alleen gebruikt worden voor platen met 3 lagen. Multiplex is de benaming voor platen met meer dan 5 lagen. Multiplex is dus extra stevig en uitermate geschikt om de gevel van je huis te isoleren.

Wat is multiplex?

Waar moet je op letten?

Onbehandelde multiplex is niet bestand tegen water. Als je er zeker van wil zijn dat de platen lang goed blijven moet je op het volgende letten. Kies ervoor om de platen tegen de gevel te schroeven in plaats van te lijmen. Als de platen worden gelijmd kan regenwater moeilijk wegstromen. Als je de platen extra goed wil beschermen, kies er dan ook voor om ze te impregneren. Zo weet je zeker dat ze jaren meegaan.

Multiplex onderhouden

Multiplex vraagt wel om veel onderhoud. Het geperste hout neemt namelijk snel vocht op. Zorg dus dat het materiaal hiertegen bestand is. Naast impregneren kun je ook beits aanbrengen ter bescherming van het hout. Dit moet minimaal om de 5 jaar gebeuren om de platen echt goed te houden. Als er sprake is van een slijtage voordat die termijn is verstreken, behandel dan die specifieke plek. Heb je geen zin om zoveel werk te verzetten, maar wil je toch de voordelen van een multiplex gevelbescherming? De multiplex met synthetische afwerking is wel heel vriendelijk qua onderhoud. Het enige wat je hoeft te doen is de platen af en toe schoon te maken met water en allesreiniger.

Voor- en nadelen multiplex gevelbekleding

Voordelen

  • Efficiënt gebruik van het hout: afvalhout wordt gebruikt voor onder andere de binnenste delen van multiplex. Overgebleven hout van bomen hoeft dus niet te worden weggegooid
  • Sterk materiaal: het is sterker dan massief hout van dezelfde dikte
  • De multiplex platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en maten
  • Het is sterker en minder zwaar dan MDF. Bovendien vervormt het ook minder snel onder invloed van vochtige weersomstandigheden
  • Als je hebt gekozen voor platen met synthetische afwerking, is het materiaal makkelijk te onderhouden.

Nadelen

  • Laten zetten van multiplex kun je het beste laten doen door een specialist of een aannemer. Het is niet heel makkelijk om het aan de gevel te bevestigen
  • Multiplex is onderhoudsgevoelig. Eens in de 5 jaar dien je het opnieuw te bewerken.
  • De levensduur van het hout is afhankelijk van hoe het wordt onderhouden. Loop de gevelbescherming eens in de zoveel tijd na of er geen krassen of oneffenheden te bespeuren zijn.

Hoe gebruik jij multiplex? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.

 

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl