Ga je voor een jaloezie met koord of ladderband?

Ga je voor een jaloezie met koord of ladderband?


Tijd voor een nieuw interieur? Raamdecoratie is een belangrijk onderdeel van elk interieur, het maakt of breekt je interieur. Kies een soort raamdecoratie dat wel bij de stijl van de woning past en de kleur moet terugkomen in de rest van het huis. Besloten om te gaan voor jaloezieën? Bij de wat bredere (55 mm) houten jaloezieën wordt over het algemeen de keuze gegeven tussen een koord of ladderband. Meer informatie over de twee opties vind je hier.

Houten jaloezie met koord

De simpele en eenvoudige versie van een jaloezie is met een ladderkoord. Het touw is erg dun en daardoor valt het nauwelijks op, hierdoor wordt het uitzicht niet nauwelijks onderbroken bij openstaande jaloezieën. Juist omdat de koorden niet opvallen, zitten er wel kleine gaatjes in de lamellen. De koorden lopen door deze gaatjes en zijn puur bedoeld om de lamellen te kunnen optrekken.

Jaloezie met ladderband

Wil je wat extra’s geven aan het uiterlijk van de jaloezieën? Kies dan eerder voor een stoffen ladderband dat verticaal over de jaloezieën loopt. Voor een extra opvallende raamdecoratie kun je de banden een andere kleur geven dan de lamellen, voor het creëren van rust hoeven de banden slechts een tint donkerder zijn.

Past het bij het interieur?

Eén van de belangrijkste tips is dat de gekozen raamdecoratie bij het uiterlijk van het interieur past maar net zo goed bij het raam. Mocht de woning enkele ramen met glas-in-lood hebben, dan kunnen brede houten jaloezieën al snel te druk zijn, laat staan met ladderbanden. Ook voor kleine ramen met brede kozijnen is een brede jaloezie niet de beste uitkomst. Voor grotere ramen met smalle randen komen juist lamellen met een koordband goed tot hun recht.

Afhankelijk van de stijl van het huis en de inrichting kan een zwarte houten jaloezie met ladderband het juist stoerder en robuuster maken of een wat landelijker effect geven. Maar houdt je van een rustige uitstraling? Dan kun je het beste voor de optie met een koord gaan, het effect van de horizontale lamellen komt dan sterker naar voren en oogt rustiger.

Neem je tijd

Als éénmaal het besluit genomen is dat jaloezieën de nieuwe raambekleding worden, wordt het tijd om een aantal andere zaken door te nemen. Er zijn verschillende houtsoorten, kleuren en breedtes van lamellen, maar denk er wel om dat als de lamellen minder breed zijn dan 50mm, de optie tot ladderband vervalt. Mocht je heel graag een ladderband willen, neem dan altijd brede houten jaloezieën van 50mm of breder. Om het nog moeilijker te maken om tot een beslissing te komen, voor de ladderband zelf bestaan ook nog verschillende breedtes variërend van 10mm tot 38mm breed.

Zijn er meerdere ramen binnen dezelfde ruimte? Ga dan altijd voor dezelfde soort en kleur lamellen om de rust en eenheid in je huis te bewaren. De aanschaf van houten jaloezieën is niet goedkoop, neem daarom je tijd om te beslissen óf je jaloezieën wilt en dan wel in welke vorm.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl