Laminaat of parket

Laminaat of parket? De verschillen op een rijtje!


Er zijn ontzettend veel verschillende vloersoorten verkrijgbaar. Wanneer je toe bent aan een nieuwe vloer, loont het dan ook zeker om eens de verschillende vloeren op een rijtje te zetten. Helaas merken we ook dat er veel misverstanden zijn over de verschillende vloeren. Zo krijgen sommige vloeren onterecht dezelfde benamingen toebedeeld. Niet terecht, want deze vloeren zijn geheel verschillend van elkaar. Dit zien we bijvoorbeeld bij Floorhouse laminaat en parket weer terug. Veel mensen gebruiken parket en laminaat met dezelfde definitie. Dit terwijl het twee verschillende vloeren zijn. Daarom is het belangrijk om de verschillen te kennen, zodat je de juiste namen kunt toepassen. Handig wanneer je een vloer zoekt, maar ook wanneer je hier over spreekt met anderen.

Parket

Met een parketvloer haal je een echt natuurlijk product in huis. Dat is ook niet zo vreemd, want deze vloer is geheel gemaakt van natuurlijke materialen. Dit is een echte houten vloer en bevat dus ook alle karakteristieke eigenschappen van hout. Parket heeft verschillende voordelen. Zo werkt de vloer ontzettend isolerend, waardoor je altijd van een warme en aangename vloer profiteert. Daarnaast kan een parketvloer eenvoudig herstelt worden, indien er beschadigingen zijn opgetreden.

Laminaat

Het is eigenlijk niet vreemd dat laminaat vaak verward wordt met een parketvloer. De techniek is namelijk zo ver ontwikkeld dat de meeste laminaatvloeren sprekend op een echte houten vloer lijken. Hierdoor zijn de verschillen veel minder gemakkelijk op te merken. Toch bestaat laminaat niet uit hout, maar doorgaans uit vier verschillende materialen. De eerste laag is de toplaag, deze laag bestaat meestal uit kunststof. Vervolgens komen we uit bij de tweede laag, deze is gemaakt van papier en zorgt ervoor dat het laminaat het uiterlijk van een echte houten vloer bevat. De derde laag is doorgaans gemaakt van HDF, dit is een zeer stevig materiaal wat ervoor zorgt dat het laminaat stevig en bovenal stabiel blijft. En last but not least… de vierde laag. Deze laag zorgt voor meer stabiliteit en probeert te voorkomen dat vocht te ver door kan dringen, waardoor het laminaat kromtrekt. Natuurlijk is laminaat nooit geheel vochtbestendig, maar zo maakt het niet uit wanneer je een keer wat drinken morst.

Laminaat vloer

Verschillen tussen laminaat en parket

Maar waarom zou je nu juist voor een laminaat- of parketvloer kiezen? De verschillen zijn nog altijd niet voor iedereen duidelijk. De enige overeenkomst is wel heel goed duidelijk, want dat is het uiterlijk. Wanneer je namelijk voor een zeer kwalitatieve laminaatvloer kiest, dan doet deze niet onder voor een echte houten vloer. Toch zijn er ook wel degelijk een aantal grote verschillen. We zetten de belangrijkste even op een rijtje.

  • Laminaat is over het algemeen veel goedkoper dan een parketvloer. Logisch ook, want laminaat wordt samengesteld uit veel goedkopere materialen. Hierdoor kan de prijs ook lager blijven dan bij een houten vloer.
  • Mensen die een houten vloer kopen, kiezen voor een zeer schaars product. Het is tegenwoordig steeds lastiger om aan hout te komen. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Het grootste nadeel is natuurlijk dat de prijs hierdoor ook enorm stijgt. Een groot voordeel is dat je een parketvloer dus niet zo snel bij de buren treft. Bovendien is het een goede investering voor de toekomst, want parket beschikt doorgaans over een veel langere levensduur dan een laminaatvloer.
  • In het leggen van een parket- of laminaatvloer zit ook een enorm groot verschil. Zo beschikken de meeste laminaatvloeren over een handig kliksysteem. Hierdoor is het voor vrijwel iedereen mogelijk om deze eenvoudig en snel te leggen. Dit in tegenstelling tot een parketvloer. Deze vloer vraagt namelijk om een veel professionelere aanpak bij het leggen. Daardoor zal je doorgaans ook een vakman in moeten schakelen bij het leggen hiervan. Daarnaast heeft een parketvloer soms ook nog de nodige extra hulp nodig bij de complete afwerking ervan.
  • Het onderhoud is ook iets waar natuurlijk over moet worden nagedacht. Mensen die het altijd enorm druk hebben, zitten er misschien niet op te wachten om ook nog het nodige extra onderhoud aan hun vloer te verrichten. In dat geval is laminaat een betere keuze. Laminaat heeft namelijk vrijwel niets nodig en blijft toch heel wat jaren mooi. Je kunt deze eenvoudig reinigen met een licht vochtige doek en de zachte kop van de stofzuiger. Parket kan het beste zo min mogelijk aan vocht worden blootgesteld. Daarnaast zal je deze na verloop van tijd even in de olie moeten zetten of op moeten schuren om de vloer weer in topconditie te krijgen. Dit is wel afhankelijk van het soort parketvloer. Zo vragen verniste parketten minder onderhoud dan een geolied parket.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl