LED verlichting: de vele voordelen van de LED lamp op een rij


LED verlichting wint steeds meer aan populariteit. Hoewel de aanschafkosten hoger liggen dan bij andere lampsoorten, lijkt het erop dat meer en meer mensen de voordelen ervan gaan inzien. En LED verlichting komt met nogal wat voordelen. Wil jij ook weten waarom LED lampen zo populair zijn en waarom jij ook zou moeten overschakelen? Hieronder zetten we wat voordelen voor je op een rij.

LED verlichting  is beter voor het milieu

LED spots zijn veel minder milieubelastend dan andere soorten lampen. Dat komt door 3 verschillende factoren: de lampen gaan langer mee, gebruiken minder energie en zijn beter te recyclen. Lees maar eens met ons mee.

led spots

LED verlichting gaat langer mee

En wanneer we langer zeggen, bedoelen we eigenlijk véél langer. Bekijk het onderstaande schema maar eens, waaruit blijkt dat de gloeilamp geen schijn van kans maakt in vergelijking met de gloeilamp:

 

Gloeilamp: 1.000 – 1.500 uur branduren
Halogeenlamp: 1.500 – 2.000 uur branduren
Spaarlamp: +/- 10.000 uur branduren
LED lamp: +/- 50.000 branduren

LED verlichting verbruikt minder energie

De LED lamp is gemiddeld zo’n 85% zuiniger dan de gloeilampen. Andere soorten lampen verbruiken slechts een klein beetje minder energie dan de gloeilamp. De LED lamp steekt er hier met kop en schouders bovenuit.

voordelen led verlichting

LED lampen zijn beter te recyclen

Zo’n 75% van een LED lamp is te hergebruiken, wat resulteert in minder chemisch afval. Halogeenlampen moeten bijvoorbeeld wel bij het chemisch afval gedaan worden, wat slecht is voor het milieu omdat het zorgt voor meer CO2-uitstoot. LED lampen kunnen gewoon bij het huisafval omdat ze veel schoner zijn.

LED lampen zijn veel steviger

Een ander heel handig voordeel is dat LED lampen niet slecht kapot gaan. Ze zijn zeer goed trillingsbestendig en zullen dus ook niet meteen kapot gaan van een kleine val. Dit komt doordat de lampen van stevigere materialen gemaakt worden en er bijvoorbeeld geen gloeidraad in gebruikt wordt.

LED verlichting wordt niet zo warm

Voor wie op zoek is naar geschikte verlichting in de badkamer: LED verlichting is de oplossing! LED lampen worden namelijk bijna niet warm. Daardoor stap je dus niet van een warme douche in een nog warmere badkamer. Wat bij halogeenverlichting nog wel eens een probleem kan zijn.

LED lampen hebben geen opstarttijd nodig

In welke ruimte je de LED verlichting ook plaatst, de lampen gaan meteen aan en zijn daardoor perfect voor alle kamers in huis of schuur. Je hoeft niet langer te wachten totdat de lamp eindelijk is opgestart maar hebt meteen voldoende licht.

LED lampen worden steeds goedkoper

Als je alle bovenstaande voordelen leest, denk je vast: “Waarom ben ik niet eerder overgestapt?” Als dat het geval is, kunnen we je nog een heel fijn voordeel meegeven: LED verlichting wordt namelijk steeds goedkoper! Dat is heel fijn want nu kun je met een kleinere investering al veel geld besparen.

Wist je trouwens ook dat LED lampen steeds beter dimbaar zijn? Je moet hier nog wel op letten bij het aankopen, dit moet op de verpakking staan.

 

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl