lichtplan maken

Een lichtplan maken: hoe pak je dat aan?


Ondanks dat verlichting het belangrijkste aspect van onze woning is, komt deze vaak wel op de laatste plaats als we denken aan de inrichting. Inmiddels bestaat er zoveel keus in verlichting dat de zoektocht naar de perfecte lamp voor je woning enorm lastig kan zijn. Wist je dat het tegenwoordig zelfs mogelijk is om de perfecte lamp online te vinden? Denk bijvoorbeeld aan Lampen24 met het grootste assortiment binnen Europa. Enorm handig natuurlijk, maar dat maakt de zoektocht er niet bepaald makkelijker op. Een lichtplan kan helpen bij het bepalen van de juiste grootte, sterkte en locatie van de lamp. Dit is de eerste stap voordat je opzoek kunt gaan naar verlichting die past binnen jouw interieur. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een lichtplan opstelt.

Stap 1: maak een plattegrond van de woning

Bij het inrichten van je woning heb je hoogstwaarschijnlijk al gewerkt met een plattegrond. Ook nu bij het opstellen van een lichtplan gaat deze goed van pas komen. Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke functie de verlichting in elke ruimte moet vervullen. Zo is er functionele verlichting nodig in de keuken en zal je voornamelijk gebruik maken van sfeerverlichting in de eetkamer, bijvoorbeeld met de eetkamer hanglamp Otis. In de keuken zal je goede verlichting moeten hebben, zodat je ook kan zien wat je aan het doen bent, terwijl je in de woonkamer een ontspannen gezellige sfeer wil creëren. Zodra je dit bepaalt hebt, kun je de lampen aan de plattegrond toevoegen. Zo bepaal je gemakkelijk de precieze locatie van de verschillende lampen. Let er wel op dat hier ook daadwerkelijk stopcontacten zitten of andere aansluitingen!

Eetkamer hanglamp Otis

bron: Lampen24.nl

Stap 2: welke verlichtingssoorten zijn er eigenlijk?

Als je wilt bepalen welke functie de verlichting moet vervullen in elke ruimte is het uiteraard wel belangrijk dat je ook weet welke soorten verlichting er eigenlijk bestaan. Over het algemeen kunnen we verlichting onderverdelen in vijf categorieën:

  • Basisverlichting: dit is de verlichting die elke woning nodig heeft als basis. Dit is de verlichting die ervoor zorgt dat je wat kan zien in het donker en zo je ‘weg’ kan vinden. Als je enkel gebruik maakt van basisverlichting zal er minder sfeer in je woning te vinden zijn. Er wordt immers niet gespeeld met contrast of spanning.
  • Sfeerverlichting: zoals de naam eigenlijk al doet vermoeden is dit de verlichting die je woning sfeer geeft. Deze verlichting geven jouw woning meer contrast en warmte. Deze verlichting zal zorgen voor de gezelligheid in jouw woning.
  • Functionele verlichting: dit is de verlichting die enkel een functionele rol vervult. Denk bijvoorbeeld aan een leeslampje bij het bed. Dit is vaak een felle lamp die ervoor zorgt dat je bepaalde handelingen in het donker kunt blijven uitvoeren. Of de leeslamp bij die ene stoel waar je wel een hele dag in zou kunnen zitten om een boek te lezen of gewoon lekker te ontspannen.

soorten lampen slaapkamer

  • Gerichte verlichting: dit is de verlichting die gebruikt wordt om bepaalde meubels of accessoires in een schijnwerper te zetten. Dit kan je vergelijken met het theater die speciale lampen gebruikt om het podium te verlichten. In huis kan je bijvoorbeeld gebruik maken van spots voor hetzelfde effect.
  • Decoratieve verlichting: dit is de verlichting die enkel een decoratieve functie vervullen. Je kan hierbij denken aan lichtsnoeren in de tuin of zelfs aan de kerstverlichting in december. Deze verlichting is dus niet bedoelt om een deel van de woning dagelijks te verlichten, maar puur voor speciale gelegenheden is bedoelt.

Stap 3: Variatie en kleurgebruik

Ten slotte is het belangrijk om te variëren in het gebruik van verlichting. Zo voorkom je een eentonig geheel en maak je het lichtspel in huis een stuk spannender. Wissel wandlampen, vloerlampen en hanglampen met elkaar af om het licht gelijkmatiger te verdelen. Zorg er tevens voor dat je rekening houdt met het kleurgebruik binnen jouw interieur. Een donkere woonkamer vraagt bijvoorbeeld om meer verlichting dan een lichte ruimte.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl