Meubels white wash maken: hoe doe je dat?


Meubels white wash maken is een leuke nieuwe trend die we steeds vaker zien terugkomen bij landelijke en moderne interieurs. Maar wat is het eigenlijk? White washen is een officieel werkwoord geworden nadat miljoenen mensen hem gebruikten als term voor het opknappen van hun meubels. Nu we allemaal steeds duurzamer willen leven en onze meubels hergebruiken is het hoog tijd om wat extra opknaptechnieken onder de knie te krijgen. Je meubels white wash maken is daar 1 van. We deelden al eerder leuke DIY’s om je woning duurzaam en leuk op te knappen. Maar over white wash hebben we het nog niet eerder gehad. Dit terwijl het enorm vaak wordt gebruikt om landelijke en moderne interieurs net dat beetje extra te geven. White wash is een bijzondere en unieke techniek die gebruikt wordt om grenen of houten meubels een prachtige gebleekte uitstraling te geven. Dit terwijl de karakteristieke houtnerven gewoon zichtbaar blijven. Je kunt white wash meubels gewoon aanschaffen of dit effect zelf nabootsen. In dit artikel leggen wij uit hoe je dat doet.

Meubels white wash maken: white wash eiken

Er zijn verschillende manieren om het white wash effect te bewerkstellen op meubels. Het is vooral belangrijk om eerst te bedenken op welke materialen je de white wash wilt brengen. Zo is white wash eiken heel anders dan white wash op andere houtsoorten. Voor white wash eiken raden we aan om kalkwas te gebruiken. Dit kan rechtstreeks op het eiken worden aangebracht, zonder enkele behandeling vooraf. Door de grove nerven in het eikenhout geeft dit een prachtig effect aan het meubelstuk. Het white wash eiken effect wordt versterkt doordat het kalkwas blijft zitten in de nerven en zo een witte gloed geeft aan de meubels. Dit is ook een goede optie voor het behandelen van steigerhout!

Meubels white wash maken met krijtverf

Meubels white wash maken is helemaal niet moeilijk als je gebruik maakt van de juiste materialen. Zo is krijtverf de ideale optie als je snel en gemakkelijk het white wash effect op je meubels wilt krijgen. Let wel op het soort ondergrond voor de krijtverf, zo is white wash eiken minder geschikt met behulp van krijtverf. Krijtverf is gemakkelijk te maken door de verf te verdunnen met water. Houd de verhoudingen ongeveer 1 : 1. Vervolgens kan je doormiddel van een brede en dikke kwast de verf dik aanbrengen op het hout. Door het overvloedig aanbrengen bereikt het alle nerven. Haal de restjes weg met een stofvrije doek en veeg hierbij in de richting van de houtnerven. Zo is de verflaag egaal en zijn alle nerven voorzien van het white wash effect.

Meubels white wash maken: brocant effect

Veel mensen zijn verliefd op brocante meubels. Dit zijn meubels die meestal door ouderdom beschikken over een oude verflaag. Toch hoef je hiervoor niet altijd opzoek te gaan naar oude meubels. Wist je dat je dit effect ook kunt bereiken door een speciale white wash techniek? Meubels white wash maken doe je meestal door de verflaag zo netjes en egaal mogelijk te verspreiden in de nerven. Dit zie je ook bij white wash eiken en andere elegante houtsoorten. Als je echter gaat voor die karakteristieke brocante look is het belangrijk dat je wat ruiger van start gaat. Je brengt de verflaag allereerst dik aan op het meubelstuk. Daarna ga je er alles aandoen om die verflaag een verouderde uitstraling te geven. Dit kan je doen door te schuren of te bewerken met speciale antiekwas voor een unieke uitstraling. Hoe ver je wilt gaan in die brocante uitstraling is helemaal aan jou.

Wil jij je meubels white wash maken? Ga vandaag nog aan de slag voor de ultieme landelijke uitstraling.

 

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl