Nieuwe groepenkast? Hier moet je op letten!

Nieuwe groepenkast? Hier moet je op letten!


In iedere woning is een groepenkast te vinden. Deze vormt het hart van de elektrotechniek binnen jouw woning. Zodra je een stekker in het stopcontact doet, de wasmachine aanzet of gewoon ontspannen voor de televisie settelt, heeft dit allemaal invloed op de groepenkast. De groepenkast is vaak een beetje een vergeten onderdeel van de woning. Als hij goed werkt heb je er ook eigenlijk geen omkijken naar. Het is dan ook geen wonder dat we het vaak niet direct in de gaten hebben als de groepenkast verouderd raakt.

Helaas zien we steeds vaker dat mensen van een verouderde groepenkast gebruikmaken. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Denk bijvoorbeeld aan kortsluiting en zelfs brand. Het is dan ook in de meeste gevallen noodzakelijk om een dergelijke meterkast te vervangen. Maar waar moet je rekening mee houden als je een keuze wilt maken tussen de groepenkasten bij superflink.nl? Wij zetten de belangrijkste zaken voor jou op een rijtje.

Wanneer is een groepenkast aan vervanging toe?

Wellicht heb je er ooit echt bij stil gestaan dat de groepenkast aan vervanging toe kan zijn. Logisch, want zolang jij van de elektriciteit gebruik kan maken is er natuurlijk geen probleem. Meestal overwegen mensen dit pas als er daadwerkelijk incidenten ontstaan. Misschien valt de elektriciteit wel telkens uit, kan je nooit meerdere apparaten tegelijkertijd aanzetten of is er meerdere keren sprake van kortsluiting geweest.

Vooral verouderde groepenkast (uit de jaren ’70) moeten binnen enkele jaren zeker vervangen worden. Dit komt niet alleen door hun leeftijd, maar ook doordat ze niet gewend zijn aan het aantal elektronische apparaten dat tegenwoordig in woningen worden gebruikt. Volgens een onderzoek van de Consumentenbond hebben de meeste Nederlandse gezinnen circa 100 elektronische apparaten in huis. Bedenk nu eens hoe dat in de jaren ’70 was. Geen wonder dat de verouderde groepenkasten zoveel moeite hebben om voldoende stroom te leveren!

Soms komt het ook voor dat een nieuwere groepenkast aan vervanging toe is. Wellicht is het dan een mogelijkheid om groepen uit te breiden of wat aanpassingen te verrichten om deze wel op jullie wensen aan te laten sluiten. Bespreek deze mogelijkheden met een elektricien. Ga zeker nooit zelf sleutelen!

nieuwe groepenkast

Hoeveel groepen heb ik nodig?

Het aantal groepen is allesbepalend voor de werking van de meterkast. Als je van alle apparaten in huis gebruik wilt maken is het raadzaam om goed uit te rekenen hoeveel groepen daar voor nodig zijn. Je wilt immers niet dat je nooit een wasmachine en een stofzuiger tegelijkertijd aan kunt zetten. Ga daarom overbelasting tegen en voorkom gevaarlijke situaties door kortsluiting!

Net als bij leren beleggen, waarbij je over enorm veel kennis moet beschikken om succesvol te zijn, is het belangrijk dat je ook meer kennis vergaard over de elektriciteit binnen jouw woning. Zo ook bij het bepalen van het aantal groepen. Meestal wordt dit aan de hand van het aantal vertrekken in huis, de woonoppervlakte en het aantal grootverbruikers berekend. Dit kun je zelf doen, maar je kunt het ook aan een professional overlaten. In een gemiddeld Nederlands gezin zijn ongeveer 6 tot 8 groepen nodig.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl