Ontdek de voordelen van de houtkachel

Ontdek de voordelen van de houtkachel


Een houtkachel heeft iets magisch. Op een zwoele zomeravond met vrienden en familie tot in de donkere uurtjes naar de dansende vlammen kijken. Of op een koude winterdag gezellig de houtkachel in de woonkamer aanmaken voor een mengeling van warmte en gezelligheid. Misschien heb je er wel eens over nagedacht of een houtkachel kopen iets voor jou is. In dit artikel helpen we je die keuze wat eenvoudiger te maken.

De charme van vroeger, met een moderne twist

Misschien twijfel je of een houtkachel wel past bij deze tijd. Is het wel een efficiënte manier om je woning te verwarmen, nu we ook cv-installaties en hr-ketels hebben? Daar kunnen we kort over zijn: dat is het zeker! Ook houtkachels zijn namelijk met hun tijd meegegaan. Daarnaast zijn er tegenwoordig verschillende technische handigheidjes ontwikkeld om nog meer uit je houtkachel te halen. Met de Ecofan – een soort ventilator voor je houtkachel – zorg je bijvoorbeeld voor een betere verspreiding van de warmte door je woonkamer.

Maar ook de kachels zelf zijn in de loop der jaren steeds moderner, efficiënter en zuiniger geworden. Dat komt door voortdurende innovaties op het gebied van gebruikte materialen en toegepaste techniek. En dat moest ook wel, want ook houtkachels moeten aan steeds strengere (milieu-)eisen voldoen.

Duurzamer dan je denkt

Vanaf dit jaar (2020) is in  Nederland de EcoDesign-regeling voor houtkachels en -haarden ingegaan. Kern van die regeling is dat vanaf dat moment iedere geproduceerde houtkachel een minimaal rendement moet halen van 75% en maximaal 40 milligram fijnstof per kubieke meter uit mag stoten. Ter voorbereiding op deze regelgeving, voldoen de meeste houtkachels in Nederland daar nu al aan.

Het imago dat voor sommige mensen nog om houtkachels heen wolkt – dat het een relatief vieze warmtebron zou zijn – is dus ook al ingehaald door de techniek. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat je een kachel kiest die ook gunstig is voor je energierekening?

Onze gouden tip: kies voor een gesloten haard. Via glas heb je dan nog altijd een goed zicht op de vlammenzee binnenin, maar de warmte kan in zo’n kachel veel efficiënter worden geleid en over je woning worden verdeeld. Dat is dus ook weer beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Welke houtkachel kies je?

Zelfs als je hebt besloten dat je voor een gesloten houtkachel gaat, zul je zien dat er nog altijd een overvloed aan keuze is. Ook uit het aantal aanbieders blijkt namelijk wel dat houtkachels onverminderd populair zijn.

Met Scandinavische kwaliteitsmerken als Jotul, Nordic Fire of Contura zit je eigenlijk altijd goed. Als ze immers ergens weten hoe je de kou moet bestrijden, dan is het in het koude noorden. Deze merken produceren een grote verscheidenheid aan houtkachels, van vrijstaand (voor een optimaal zicht op de vlammen) tot inbouw (voor een nog efficiëntere benutting van de warmte). Voor ieder interieur is er wel een geschikte Scandinavische houtkachel te vinden.

Tot slot zijn ook speksteenkachels nog het vermelden waard. Deze houtkachels zijn gemaakt van – je raadt het al – speksteen. Dat zorgt allereerst voor een erg stijlvolle uitstraling die niet zal misstaan in een modern en ruimtelijk interieur. Daarnaast heeft speksteen de unieke eigenschap dat het warmte vasthoudt en vervolgens over een lange periode aan de omgeving afstaat. Een korte tijd stoken, zorgt daarmee urenlang voor een bron van warmte. Dit maakt dat speksteenkachels een uitermate groot rendement halen.

Als je voor je dit artikel las nog twijfelde, dan is de reden daarvoor nu hopelijk weggenomen. Zie jij jezelf al rond je nieuwe houtkachel zitten in de komende winter?

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl