3 tips voor een duurzamere woning

3 tips voor een duurzamere woning


Nederlanders proberen massaal hun woningen te verduurzamen. Vaak wordt getracht energieneutraal te leven en worden duurzame materialen zoals bamboe of FSC-hout in huis gehaald. Maar is dit voldoende om jouw woning te verduurzamen of is er nog meer nodig?

Bij het verduurzamen van een woning adviseren wij om dit in kleine stapjes aan te pakken. Pak iedere ruimte stuk voor stuk aan en kies niet direct voor een massale oplossing. Het zijn vaak de kleine dingen die het grootste verschil kunnen maken. In dit artikel leggen we uit hoe jij iedere ruimte een stuk duurzamer kan maken, simpelweg door slechts kleine aanpassingen te maken. Maak daarbij gebruik van de volgende 3 tips.

1.         Controleer je kledingkast

Bij het verduurzamen van de woning denken we meestal niet direct aan onze kledingkast. Toch is het wel belangrijk om deze eens flink onder de loep te nemen. Van welke materialen zijn jouw kledingstukken bijvoorbeeld gemaakt? Bij de meeste Nederlanders hangen er nog steeds katoenen kledingstukken in de kast. Maar wist je dat het productieproces van katoen een veel grotere belasting op het milieu legt? Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bamboe shirt, bamboe is immers een zeer milieuvriendelijk materiaal.

Door bij de aanschaf van kleding op het materiaalgebruik te letten, kan jij eenvoudig je steentje bijdragen aan het milieu. Door bewustzijn te creëren in jouw koopgedrag, maak jij het verschil in een groener Nederland. Controleer daarom eerst je kledingkast en begin klein. Het resultaat zal groots zijn!

2.         Haal meer duurzame materialen in huis

Natuurlijk kan je je energieverbruik aanpakken en milieuvriendelijker gaan leven, maar wat voor verschil maakt dit als je nog steeds het milieu belast met jouw keuze voor meubels en accessoires? Vaak kopen we dit soort producten zonder er goed over na te denken. We kijken vooral naar wat we mooi vinden, niet direct naar het materiaal dat gebruikt wordt.

Desalniettemin worden er nog steeds materialen verkocht die zeer belastend zijn voor het milieu. De productieprocessen van deze meubels en accessoires kunnen enorm veel schade brengen aan onze wereld. En waarom? Om simpelweg van mooie meubelstukken te kunnen genieten. Zonde eigenlijk, zeker omdat er ook enorm veel duurzame alternatieven verkrijgbaar zijn. Wij adviseren dan ook om bij iedere aankoop op het materiaal te letten. Vraag jezelf af hoe dit meubelstuk of decoratie item is vervaardigd, wat de belasting was voor het milieu. Als steeds meer mensen voor duurzame alternatieven kiezen, zal de belasting voor het milieu dalen en de Nederlandse woningen verder verduurzaamd worden.

mileubelasting

3.         Vervang de lampen in iedere ruimte

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel Nederlanders nog steeds van milieuonvriendelijke verlichting gebruik maken. Niet omdat ze dit willen, maar vaak omdat ze dit zelf niet eens door hebben. Controleer daarom alle lampen in huis. Bekijk van welke lampen je precies gebruik maakt. Wist je dat led verlichting bijvoorbeeld de meest duurzame oplossing in huis is? Bovendien beschikt deze verlichtingssoort van een geweldige lange levensduur. Hierdoor hoeven er minder lampen geproduceerd worden en wordt het milieu veel minder belast dan bij meer conventionele lampen zoals halogeen- of gloeilampen.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl