5 producten waarvan je niet wist dat je ze kon automatiseren

5 producten waarvan je niet wist dat je ze kon automatiseren


Bij smart home en huisautomatisering denk je waarschijnlijk als eerste aan slimme lampen in mooie kleurtjes die aanspringen zodra het donker wordt. Of een spraakassistent zoals Siri die je kunt vragen om jouw favoriete muziek te spelen. Toch zijn er honderden producten en duizenden toepassingen die je helpen om de woning en je leven aangenamer te maken. Hier zijn vijf producten waarvan je niet wist dat je ze kon automatiseren.

Niet alle smart home producten zijn zelfstandig

Hoewel slimme apparaten en diensten vaak op een hoop worden gegooid zijn ze lang niet altijd bedoeld om de woning te automatiseren. Je kunt bijvoorbeeld gemotoriseerde raamdecoratie bedienen vanuit je luie stoel met een app. Dat is heel mooi, maar als je daarvoor een app moet openen werkt het dus niet automatisch. De Google Assistant vragen om de weersvoorspelling voor morgen voor te lezen is heel handig maar weer niet automatisch. Op deze pagina noemen we vijf voorbeelden van producten die zelfstandig kunnen functioneren, ze hebben alleen een klein duwtje in de juiste richting nodig!

1. Deursloten

Het design van een slot is tijdloos; je steekt een sleutel in het slot, draait deze om en de deur zal met een duwtje openen. Wat valt daar nog aan te verbeteren? Best veel zoals blijkt uit het toenemende aanbod slimme deursloten. In plaats van een sleutel te gebruiken kun je het deurslot openen en sluiten met een app. Maar dat is toch niet helemaal automatisch? Dat klopt, en daar is geo-fencing voor bedacht. Jouw smartphone heeft GPS ingebouwd om de locatie te bepalen, deze coördinatie kun je delen met het deurslot. Als je in de buurt bent opent het slot, ben je verder weg sluit het slot. Dit kan ook met het wifi netwerk thuis. Er zijn nog meer slimme functies bij deursloten en gerelateerde accessoires zoals een opener voor het tuinhek of een automatische garagedeuropener. Je hoeft niet eens “Sesam open u” te zeggen!

2. Gemotoriseerde raamdecoratie

Dit is een optie die met name in domotica woningen voor senioren en mindervaliden gebruikt wordt. Je kunt een rolgordijn openen met een touwtje. Dat is niet zo handig als er een bank voor het venster staat, wanneer je slecht ter been bent of als je weinig kracht in je armen hebt. Met gemotoriseerde raamdecoratie gaat dit via een knop of een app. Het enige verschil met standaard rolgordijnen is de motor die in de gordijnrails gebouwd is. Op basis van batterijen of een oplaadbare accu is er niet eens een stroomaansluiting nodig. Maar we willen de elektrische rolgordijnen automatiseren, hoe pakken we dit aan? Door een timer in te stellen of beter nog; met een lichtsensor die ziet wanneer het donker wordt. Dat werkt ook overdag bij bewolking. En koppel meteen de slimme verlichting zodat je niet plotseling in het donker zit.

Via het blog van PoweredBlinds blijf je helemaal op de hoogte van de trends op het gebied van gemotoriseerde raamdecoratie: https://www.poweredblinds.nl/blog

elektrische raamdecoratie

3. Verwarming

Dit is een ‘set-and-forget’ product waarvan je niet snapt dat het nog geen standaard apparaat is in huis. We hebben het over energie besparen en de thermostaat een graadje lager zetten, waarom laten we dit niet over aan een slimme thermostaat? Die leert het gedrag van de bewoners, en kan berekenen hoe het aangenaam blijft in huis met een minimum aan energieverbruik. Denk aan het voorverwarmen van de badkamer voor je wakker wordt, en voor bedtijd vast de temperatuur iets lager zetten in de woonkamer. Als je van huis gaat zal de verwarming vanzelf lager gaan (ook weer met geo-fencing), en als je van het werk naar huis rijdt zal de woning alvast opgewarmd worden.

4. Grasmaaier

De robot stofzuiger ken je vast al, wist je dat er ook robot grasmaaiers zijn? Met een grote grasmat is dit automatische apparaat ideaal. De robot lijkt op een speelse hond, en heeft zelfs een eigen ‘mand’ om zichzelf op te laden. De grasmaaier analyseert de hoogte van het gras en kan in optimale patronen het gras maaien. Je hebt er geen omkijken meer naar. En hoe zit het met afval van gemaaid gras? Moderne machines passen ‘mulching’ toe, ze laten de piepkleine grassprietjes liggen die als natuurlijke compost zorgen voor een gezonde grasmat. Omdat het gras nooit hoog groeit werkt het kleine beetje gemaaide gras als voeding voor de bodem.

robot grasmaaier

5. Koffieapparaat

Zelfs een koffieapparaat is te automatiseren. Er zijn eenvoudige filterapparaten met een timer, je kunt ook een ‘dom’ koffiezetapparaat via een slimme stekker in- en uitschakelen, maar het mooiste is toch een luxe espressomachine die verse koffie zet wanneer jij dat wilt. Je kunt dit proces automatiseren door een timer in te stellen, of ‘bestel’ via de app een heerlijke cappuccino terwijl je net je kleren aantrekt in de slaapkamer. Wanneer je in de keuken arriveert staat een verse kop koffie op je te wachten!

Bereik meer door minder te doen

Smart living wordt écht interessant wanneer je verschillende toepassingen aan elkaar rijgt. Denk aan gemotoriseerde raamdecoratie die langzaam opent in de ochtend, terwijl de badkamer lekker op temperatuur komt. Eenmaal beneden is de keuken lekker warm inclusief de koffie die klaarstaat, om vervolgens door de tuin te lopen die er weer perfect bij ligt. Had je de deur afgesloten en de verwarming lager gezet? Oh ja, dat gaat helemaal automatisch!

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl